Na suđenju Dodiku i Lukiću svjedočila Srebrenka Golić

Vijesti 17. jul 202414:46 0 komentara
Foto: F.Z./N1

U nastavku suđenja predsjedniku Republike Srpske miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika RS" Milošu Lukiću, danas je svjedočila Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

Golić je objasnila postupak prolaska zakona kroz zakonsku proceduru, a kao bivša direktoric Službenog glasnika rekla je da niko u toj instituciji ne smije zaustaviti objavu Zakona ako je on prošao svu proceduru. “Kao Bošnjakinja” rekla je da je “Dodik vratio dostojanstvo svim narodima RS-a”.

No, prije samog ispitivanja jedine svjedokinje za danas, Goran Bubić je tražio da svjedokinja ne bude ispitana bez da se kao dokaz vrati Aneks 10 što je Sud ranije odbacio. Tako je bilo i ovaj put. Podnesak odbrane Dodika dostavljen dva sata prije ročišta nije uvažen te su pravni savjetnici zbog ekonomičnosti ipak odlučili da gospođa Golić bude ispitana, ali da danas neće iznositi materijalne dokaze kako je planirano.

Golić: Nije ugrožen interes niti jednog naroda, sud će dati konačnu odluku

Golić je podsjetila da su sporni zakoni usvojeni na NSRS trebali biti razmatrani na Vijeću naroda jer su to tražili bošnjački delegati, 22.6 i 27.6, nakon što su usvojeni. Tek 4.7 kada je trebala biti održana sjednica Vijeća naroda RS Golić kaže da su odustali od ispitivanja povrede vitalnog i nacionalnog interesa s obzirom da je 1.7. Schmidt (visoki predstavnik u BiH, op.a.) donio zakon koji obavezuje na poštivanje njegovih odluka i odluka Ustavnog suda BiH. Golić se pita zašto nisu odmah 1.7. odustali te zaključuje, po pitanju Milorada Dodika kao prvooptuženog, da je tih pet delegata bilo u konsultacijama s nekim po čijoj direktivi je odustalo od povrede vitalnog i nacionalnog interesa.

Podsjetimo, Srebrenka Golić se nalazi na crnoj listi SAD jer je, zajedno sa Branislavom Okukom i Jelenom Pajić Baštinac, kako se navodi,  doprinijela nastojanjima pojedinca pod blokadom i predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine organizacijom obiležavanja neustavnog Dana Republike Srpske. >> Opširnije

Naredno ročište biće održano 28. augusta kada će svjedočiti Jelena Pajić Baštinac, genralna sekretarka predsjednika RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!