Na uređivanju Sarajeva aktivno se radi: Čistiji grad i uređenije zelene površine

Vijesti 20. sep 202119:17 3 komentara

Iako se povremeno i dalje dešavaju sporadični slučajevi uništavanja komunalne infrastukture od neodgovornih pojedinaca, na uređivanju glavnog grada, u posljednje vrijeme, aktivno se radi. Nadležna preduzeća obavljaju svoj dio posla svakodnevnim uređivanjem zelenih površina, a instalirano je i nekoliko zelenih eko-otoka kojima je cilj poboljšanje selektivnog prikupljanja otpada. Odgovorniji su, izgleda, postali i građani.

Komunalno preduzeće “Park”, za otprilike mjesec dana, hortikulturnim radovima dnevno uredi oko 30-ak lokacija, što je blizu tri miliona kvadratnih metara površina. Radi unapređenja komunalne gradske infrastrukture, proteklu sedmicu obilježili su i projekti s gradom Istanbulom, dok je s nadležnim ministarstvom najavljen projekat ozelenjavanja i sadnje novih stabala.

Zajednička interakcija

“Primjera radi, bili smo u malom parku, bili smo u Kranjčevićevoj ulici, u ulici Skenderija, Radićevoj… Evo, danas smo u parku Kemal Monteno, gdje upravo radimo poslove rekonstukcije uništenog dijela travnjaka, sjetvu nove trave”, rekla je Aldijana Hamza, portparol KJKP “Park”;

Čistiji grad i uređenije zelene površine rezultat su zajedničke interakcije nadležnih preduzeća i građana, kojima je o ljeta dostupan i viber broj na koji mogu da prijave svakog neodgovornog pojedinca koji uništava komunalnu infrastrukturu.

“Mislim da smo jedino preduzeće čiji broj mobilnog telefona PR-a se nalazi na webu. Tako da nas građani zaista kontaktiraju, ali i putem ove viber grupe formirane su određene interventne grupe nas pojedinaca koji radimo u komunalnoj privredi”, rekla je Hamza.

Grad čistiji

Komunalno preduzeće „RAD“ je kroz program prekogranične saradnje sa Srbijom obezbijedilo postavljanje 48 zvonastih kontejnera, odnosno, instalaciju nekoliko zelenih eko-otoka.

“Do sada su postavljeni na Barama, Šipu, u ulici Koševo, nedavno u kampusu Univerziteta u Sarajevu. Očekuje se novo postavljanje zelenih otoka, tačnije četiri kontejnera. Tri hiljade litara su kontejneri namijenjeni za papir i karton, plave boje, žuti kontejneri namijenjeni za plastičnu i metalnu ambalažu, zeleni kontejneri namijenjeni za staklenu ambalažu”, rekao je Mirza Ramić, portparol KJKP “Rad”.

U posljednje vrijeme zaista je primijetno da je glavni grad BiH znatno čistiji, a zelene površine uređenije. Nije to samo uslov kojim treba da se ispoštuje zelena agenda EUnego imperativ svima nama da budemo odgovorni i ekološki osviješteni, što će neprocjenjivo značiti generacijama koje dolaze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare