Načelnica Jezera o pronađenom zlatu: Otvoreni smo, ali i pažljivi

Vijesti 03. feb 202319:04 0 komentara

Nakon Vareša, Ozrena, zlatna groznica nazire se i u malenoj općini Jezero. Izvršena su prva geološka ispitivanja tla. Iz kompanije Lykos Balkan Metal su saopštili da se u toni zemlje na istraženim poljima može naći i do 27,5 grama zlata. Iz opštine Jezero poručuju otvoreni su, ali istraživanja prate sa velikom pažnjom.

U žižu svjetske javnosti su došli su zbog kratera na Marsu koji dobio ime po ovoj opštini-Jezeru. Sada su u fokusu zbog mogućeg pronalaska zlata. U potragu za ovim plemenitim metalom iz centra Jezera krenuli smo sa planinarom Jankom Aleksićem.

U mjestu Sinjakovo, na 1100 m nadmorske visine i danas su vidljivi tragovi geoloških ispitivanja. A geolozi vjeruju da su ovdje, upravo u ovoj zemlji pronašli tragove zlata.

Iako do sada u opštini nisu dobili nikakvu zvaničnu studiju, iz Lajkos Balkan Metala saopštili su da je na tri lokacije pronađeno i do 27,5 grama zlata u toni zemlje.

“Ovaj vijenak ka ovom kamenu, lijeva strana, baš tu je zlato pronađeno, sada smo na tom mjestu. Ovdje lijevo, ove stijene, i ka onoj gore stijeni”, kaže mještanin Janko Aleksić.

U jezeru živi oko 1200 stanovnika, uglavnom od poljoprivrede, ribarstva, ili radi u susjednim opštinama. Mnoge je obradovala ova vijest, a neki i nisu čuli za nju.

“Jel znate da su otkrili zlato u Jezeru? “Ne znam. Čujem pričaju. Moguće je danas svašta.”

Ima i onih koji su izričito prtotiv kopanja. Načelnica opštine pojašnjava da Jezero nije dalo nikakvu saglasnost, te da je Ministarstvo energetike i rudarstva RS dalo koncesije za istraživanje.

Snežana Ružičić: “Navedeni su argumenti da su se bušenja vršila blizu naseljenih mjesta, da se mogla zagaditi pitka voda. Ministarstvo nije pronašlo razlgoe za poništenje dozvole, zato ćemo se mi kao lokalna zajednica i dalje kretati u smjeru naše otvorenosti, ali sa velikom pažnjom.”

Ružičić naglašava da u Jezeru ne postoji stručni kadar, te da je u stalnom kontaktu sa stručnim i naučnim radnicima. Naglašava da se od 100 ispitivanja ispostavi kao isplativo za iskopavanje rude.

“Jesu postojali za vrijeme austrogugatske, tada su oni vršili iskopavanja, i oni su pronašli zlato. Zašto to mi ne znamo mještani”, kaže Janko Aleksić.

Posljednja vijest koja je iz Jezera obišla regiju da je ovdje postavljen prvi i jedini bankomat. To najbolje govori u prilog koliko bi ovoj maloj zajednici značilo otvaranje bilo kakvog rudnika, a kamo li rudnika zlata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!