Načelnik Kaknja za N1: Važno da se utvrde krivci i da se pravda i istina saznaju

Vijesti 18. nov 202113:32 2 komentara
N1

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević izjavio je za N1 da je važno da se utvrde krivci i da se pravda i istina saznaju u slučaju tragične smrti dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun koja je potresla bh. javnost te da je proglašenje Dana žalosti u ovome gradu najmanje što se moglo učiniti za porodicu Gadžun.

Kako je izjavio Bajtarević, današnji Dan žalosti koji je proglašen u Kaknju je nešto što su najmanje mogli učiniti za porodicu Gadžun. Naveo je kako su bili uz njih sve vrijeme i da će se staviti na raspolaganje i ubuduće.

“Imamo slučajeva da dođe do određenih propusta, da li u procedurama, u ljudskoj nemarnosti, i da se dese ovakve situacije, ali sada trebamo činiti više da se ne dozvoli da se ovakve stvari više dešavaju. Naš zdravstveni sistem posjeduje jako mnogo kvalitetnih ljekara, medicinskih radnika, ali i onih koji zanemaruju Hipokratovu zakletvu i radi takvih trebamo raditi da se obračunamo sa onima koji nisu dostojni te titule koju nose”, naglasio je načelnik Kaknja za N1.

Dodao je i kako će pustiti nadležne organe da utvrde sve okolnosti ovoga slučaja i da pronađu krivce da se slično ne bi desilo svima nama. Kazao je i da će kroz budžete lokalnih zajednica treba izdvajati dodatna sredstva kako bi se osposobili kadrovi te da ljekari prolaze dodatne edukacije.

Odlučili smo se da proglasimo Dan žalosti i da pokažemo da suosjećamo sa porodicom Gadžun i svakako da će općina biti na raspolaganju u okviru naših odgovornosti kako bismo im pomogli“, rekao je Bajtarević.

Podcrtao je i da se iz ovog slučaja treba izvući poruka i da je važno da se utvrde krivci i da se pravda i istina saznaju.

Nakon ovoga što se desilo, svi nadležni u svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske trebaju učiniti maksimalno da se provjere i privatne i javne institucije kako bi nivo zdravstvene zaštite bio adekvatan i najbolji za sve nas”, istakao je.

Pokazali smo duboki pijetet i sjećanje na malenu Dženu i rado ćemo se odazvati svemu onome što bude u našem domenu da se slične situacije ne dešavaju u budućnosti“, izjavio je Bajtarević.

Danas će u Kaknju biti klanjana dženaza malenoj djevojčici Dženi koja je preminula nakon komplikacija tokom operativnog zahvata očnog kapka u privatnoj poliklinici Bejtović u Sarajevu. Ova vijest potresla je bh. javnost, a zbog cjelokupnog slučaja zatražena je i obdukcija.

Također, zbog smrti djevojčice, sutra 19. novembra 2021. godine, u 13:00 sati bit će organizovano mirno okupljanje ispred Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, ul. Reisa Džemaludina Čauševića br. 1.

Zdravstveni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo utvrdili su brojne nepravilnosti u slučaju operacije djevojčice Džene u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji Dr. Halimić, Privatnoj ordinaciji za anesteziju u terapiju bola prim. dr. Suad Rožajac, i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji Bejtović.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare