Nacionalne manjine u BiH obilježavaju neslavan jubilej, poručili vlastima: Želimo da smo ravnopravni kao onda kad plaćamo PDV i ostale dadžbine

Vijesti 22. dec 202314:59 0 komentara
N1

Danas nacionalne manjine Bosne i Hercegovine obilježavaju zabrinjavajući jubilej: Prošlo je 14. godine od presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci. Ona je tada, poručeno je danas na posebnoj konferenciji održanoj u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine - pružala nadu kako u BiH uskoro neće biti "građana drugoga reda i da diskriminacija temeljena na nacionalnoj pripadnosti neće biti moguća."

Posebnu poruku za sve vladajuće, ali i građane, izrekla je Džemina Zejnulahu, članica Vijeća nacionalnih manjina, ispred albanske nacionalne manjine.

“Presuda Sejdić – Finci nije samo presuda Sejdić – Finci. To je presuda za svaku od nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Želim da poručim vlastima za koje i mi glasamo: Mi ne želimo ništa ekstravagantno. Želimo samo da smo ravnopravni sa drugim građanima, baš kao što smo ravnopravni kada je u pitanju plaćanje doprinosa, računa, PDV-a i svih ostalih dadžbina. Ugledajte se kako naše matične zemlje tretiraju vas, konstituirajuće građane, kao nacionalne manjine. Tada ćete uvidjeti katastrofu koja se dešava u Bosni i Hercegovini”, naglasila je.

Poručila je i da je Vijeće nacionalnih manjina u BiH osnovano kao paravan. Izrazila je i nezadovoljstvo odnosom Parlamenta FBiH prema ovom savjetodavnom tijelu – kojeg, kako je rekla, u deset godina još niko nije pitao za savjet.

Podsjetimo, presudu u predmetu „Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine“ izrekao je Evropski sud 22. decembra 2009. godine u Strasbourgu, kada je dijelove Ustava BiH proglasio diskriminatornim, kao i kasnije u predmetima „Pilav“, „Zornić“, „Šlaku“ i „Pudarić“.

Proces je vođen po tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija koji su kao pripadnici nacionalnih manjina bili onemogućeni da budu birani u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!