Nacrt izmjena KZ RS čita se u nevjerici: “Najveći udar na slobodu medija dosad”

Vijesti 03. mar 202319:38 0 komentara
N1

Drakonske kazne za klevetu i uvredu u nacrtu izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske. Krivični zakon je krivični zakon. I kad se prečisti tekst, sve je vrlo jasno. Medijska zajednica strahuje da je ovo početak gušenja slobode govora. I već za 10 dana uvođenje klevete u Krivični zakon RS bit će pred poslanicima u entitetskom parlamentu.

Ni Hamurabijev, ni Dušanov, čita se Krivični zakonik Republike Srpske i to u nacrtu – u nevjerici: Nova glava 7a -krivična djela protiv časti i ugleda: Za uvredu od 5.000 do 50.000 KM, za klevetu od 8.000 do čak 120.000 KM, i to u slučajevima kada:

– Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu…

-Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 25.000 KM do 120.000 KM.

Nema zatvorske sankcije, ali jasna je oštra kazna za širenje uvrede ili klevete putem štampe, radija, televizije, društvenih mreža, na javnom skupu, ili na drugi način dostupnim većem broju lica. Do prije koji dan ministar pravde RS Miloš Bukejlović bio je neupućen, a potom je šokirao javnost objavom spornog nacrta sa više opštih mjesta. Sve to uz zaključak da “svako ko kvalitetno radi svoj posao, u ovom slučaju novinari, ne mogu se dovesti u situaciju da budu pod nekim od ovih krivičnih djela”.

Gonjeni će biti, definisano je – po prijedlogu, ne po službenoj dužnosti.

Izuzeće od zakona, dakle stručnim jezikom navodi se isključenje protivpravosti; krivičnog gonjenja neće biti ako se u naučnom, umjetničkom, novinarskom ili političkom radu izrekne neka uvreda ili neistina, ako to nije učinjeno u namjeri omalovažavanja, ili u drugim predviđenim okolnostima. Slaba utjeha mnogima. U Klubu novinara Banjaluka stava su da je po srijedi cilj gušenje slobode javne riječi i kritike.

“Od završetka rata do danas ovo je najveći udar na slobodu medija u RS. Kriminalizacija klevete je neprihvatljiva za medijsku zajednicu. Možda neće zatvarati novinare, ali medije očigledno hoće. Krivični zakon se primjenjuje za sve građane BIH, samo na teritoriji RS, ovo je vrlo opasna tendencija”, naglašava predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

Ko će određivati koja uvreda je prekršaj, a koja krivično djelo; nakoga će pasti teret dokazivanja klevete – mnoga su od pitanja, koja ne interesuju samo novinare.

Više detalja donosi Snežana Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!