Nacrt zakona o registru pedofila u FBiH je usvojen 2020., no zakona još nema

Vijesti 19. dec 202213:25 0 komentara
F.Z./N1

"Problem pedofilije postane aktualan samo kada se desi nešto tragično ili šokantno kao vijest prethodnih dana da osuđeni pedofil radi u jednoj sarajevskoj školi", kazala je Lana Prlić, zastupnica SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Referirajući se na informacije da se nastavnik tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi „Grbavica 1“, koji je pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnicom, vraća na radno mjesto, Prlić je kazala kako je 2019. godine Zakon o registru pedofila uputila u proceduru i da je  Nacrt u Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojen 2020.godine, a u Domu naroda u julu 2022.godine zahvaljujući njenim kolegama zastupnicima Aneru Žuljeviću i Jasminu Duvnjaku jer je preko dvije godine stajao u ladicama.

Uprava škole o nastavniku osuđenom za pedofiliju: Nemamo saznanja da je osuđen

“Javna rasprava je obavljena, uz pomoć pravnika prijedlog je finalizirani kao nastavak parlamentarne procedure. Kolega Aner Zuljević i ja prošle sedmice smo uputili u proceduru Prijedlog Zakona”, dodala je.

Kaže da upravo taj zakon ne dozvoljava da osoba osuđena za krivična djela protiv spolne slobode i morala nad djecom i maloljetnicima bude zaposlena u ustanovi koja direktno ili indirektno radi sa djecom ili maloljetnicima.

“Nadam se da će ovaj zakon biti na dnevnom redu i usvojen u oba doma čim prije kako bi spriječili ove i slične slučajeva koje tresu BiH prethodnih dana”, kazala je.

Reagovala i ministrica povodom slučaja nastavnika osuđenog za pedofiliju

Ističe kako je ovaj Zakon bitan da se “zaštitila djeca i omladina u školi, na vannastavnoj aktivnosti, na sportskim aktivnosti, i svim ostalim aktivnostima, da roditelji budu sigurni da kada svoju djecu pošalju u školu, ekskurziju, trening, predstavu, vannastavnu aktivnost da je njihovo dijete sigurno”.

“Da kao društvo znamo da su naša djeca sigurna u ustanovama koje rade direktno i indirektno sa djecom i omladinom”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!