Nadležni upozoravaju: Rast će broj zaraženih

Vijesti 11. feb 202119:33 0 komentara

Sutra počinje vakcinacija u Republici Srpskoj sa 2.000 doza Sputnik V vakcine, a RS najavljuje nabavku 400.000 doza ruske vakcine po prilično visokim cijenama. U međuvremenu, postaje više nego jasno da od najavljene prve isporuke doza Pfizer BioNTech vakcina putem Covax mehanizma još uvijek nema ništa i da bi se u Federaciji prvi zdravstveni radnici mogli vakcinisati tek u martu. Skandalozno je što je riječ o samo 24.000 doza, koje ne predstavljaju ni konkretan početak masovne imunizacije.

O 2.000 doza ruskih vakcina napisano je ove sedmice tekstova kao da je na Aerodrom Sarajevo dopremljen čarobni štapić kojim će epidemija nestati, no naučnici ističu treba biti objektivan.

“Ljudi posmatraju vakcine kao individualni lijek, kao nešto što svako od nas prima i što ga zaštiti. A vakcine su ustvari društvena mjera. Ako se ne vakciniše većina stanovništva, vakcina svakog od nas će postati neefikasna, prestat će da radi, jer će se pojaviti novi soj na koji vakcina neće imati efekta. Tako da ti mali brojevi od 2.000 ili 15.000 su stvarno kap u moru”, rekao je Branko Rihtman, mikrobiolog Univerzitet Warwick.

RS najavljuje konkretnije poteze, 400.000 doza Sputnik V do polovine marta. Republiku Srpsku će vakcinisanje jedne osobe koštati čak 78 KM. Opozicija ističe da proizvođači u Rusiji govore o izvoznoj cijeni od oko 16 KM, a ministar zdravstva objašnjava da je 15.617.516 KM Kompenzacijski fond izdvojio na osnovu jedinične cijene, PDV-a, carina, ograničene marže, frižidera i opreme potrebne za čuvanje i distribuciju , kao i za vakcinalni potrošni materijal.

“Što se tiče cijene ruske vakcine, u nju ulazi sve kompletno. Činimo sve da se obezbjedi najveća moguća ušteda po pitanju same nabavke vakcine, ali mora se imati na umu da sve to košta”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske.

Prvi zdravstveni radnik u Federaciji BiH bit će vakcinisan Pfizer BioNTech vakcinama koje je Ministarstvo civilnih poslova kao obećanje Covaxa najavilo za polovinu februara. U ovom trenutku je jasno da to neće biti polovina februara jer dodatnih informacija iz Covaxa nema. Za razliku od Ministarstva civilnih poslova koje u zadnjem saopćenju o vakcinama objavljenom prije čak 12 dana naglašava da je Covax izrazio zahvalnost za napor i trud ministarstva kako bi vakcine stigle u BiH, premijer Kantona Sarajevo ima potpuno suprotne tvrdnje.

“Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini svjesna da najviši državni nivo vlasti u BiH je jedini u Evropi koji ne radi ništa da vakciniše svoje građane. Ovo je informacija iz prve ruke. Zbog toga je BiH dobila određeni prioritet u Covax mehanizmu i stići će neke vakcine u Covax mehanizmu. Naše vlasti državne i entitetske odbijaju da nas informišu kada će i koliko doći vakcina kako bi se mogli adekvatno pripremiti”, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

U međuvremeni građani ugušeni mjerama i epidemijom gube strpljenje, no struka poručuje, u narednom periodu imat ćemo porast broja zaraženih.

“Puno je bilo stranaca, miješali smo se po kafićima i planinama i morat ćemo da platimo cijenu toga“, rekla je Mirsada Hukić, specijalistica mikrobiologije i članica Evropske akademije nauka.

I tako BiH u svjetskim naučnim krugovima važi za jedinstvenu po liberalnim mjerama, a u međunarodnim po izostanku angažmana za nabavku vakcina. A čini se da upravo oni koji su odgovorni za građanima neželjenu “jedinstvenost” najviše obraduje čuti da je BiH nefunkcionalna i po lošem jedinstvena zemlja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!