Nadležno ministarstvo za N1: Brodovi mogu uploviti ako su tehnički ispravni

N1

S obzirom na to da su danas načelnik općine Neum Dragan Jurković i mještani negodovali zbog uplovljavanja velikog kruzera "Bollete" u neumski akvatorij poručivši da će ispitati ko je dao saglasnost za to, N1 je pokušao dobiti isti odgovor.

Naime, kako su nam kazali iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Kapetanija pomorske plovidbe – prometa Neum je zaprimila obavijest od Agencije “Helax” iz Mostara da putnički brod “Bollete” koji plovi pod zastavom Bahama, vlasnik brodar iz Velike Britanija želi uploviti u akvatorij Neum-Klek 23. juna ove godine.

“Obavijest o najavi uplovljenja, Kapetanija pomorske plovidbe –prometa Neum dostavila je istoga dana Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, Općini Neum, Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, Carini BiH ispostava Neum i Policijskoj stanici Neum. Zakonom o slobodnoj plovidbi i međunarodnim konvencijama, a čija je potpisnica i BiH, ako država nije u stanju katastrofe (rat, pandemija i sl.) brod koji je tehnički ispravan, ima uredne papire, blagovremeno se prijavi, plati propisane takse, a kako nema adekvatne lučke infrastrukture, brod uz ispunjavanje ovih uslova može uploviti na sidrište koje mu se odredi”, pojasnili su iz ministarstva za N1.

Dalje navode da je Kapetanija pomorske plovidbe Neum u skladu sa Zakonskom regulativom odredila sidrište za Kruzer i obračunala naknadu koju plaćaju strana plovila u teritorijalnim vodama Bosne i Hercegovine kao i naknadu za korištenje objekata sigurnosti, a koja se uplaćuju na račun javnih prihoda Federacije BiH.

“U zadnjih nekoliko godina nije bilo posjeta brodova ove veličine niti je najavljeno još kruzera za uplovljavanje. Izgradnja Pelješkog mosta nije utjecala na procedure ulaska plovila u neumski akvatorij niti je bilo otkazivanja istih”, zaključili su iz ministarstva.

Podsjetimo, jutros prije 7:00 sati je u Neum uplovio veliki kruzer “Bolette” sa više od hiljadu putnika koji spada među prve brodove koji je prošao ispod Pelješkog mosta.

Sa dužinom od 237 metara riječ je o najvećem brodu koji je uplovio u neumski akvatorij.

U Neumu će se brod zadržati narednih 14 sati, a prema planu iz ovog bh. grada na moru će isploviti u 21:00 sat.

Iako je dolazak kruzera jedna vrsta reklame za Neum i promociju turizma, vlasti u ovom gradu negoduju zbog uplovljavanja ovog broda na bh. more.

U Neum uplovio veliki kruzer sa više od hiljadu putnika, mještani protestuju

Načelnik Neuma, Dragan Jurković je rekao da će se ispitati ko je dao dozvolu da kruzer uplovi u ovaj bh. grad s obzirom na to da je, prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH donijelo odluku da brodovi ne smiju prelaziti u neumski akvatorij.

“Mi smo ti koji smo zadnji saznali, nažalost, za uplovljavanje ovog broda i istražit ćemo ko je dao dozvolu za to. Neum je turističko mjesto, živimo do turizma i ne želimo ovakve brodove u Neumskom akvatoriju. Mislim da to nikome nije u interesu i nadam se da se to više neće događate i u skoroj budućnosti ćemo nadam se saznati ko je dao saglasnost za uplovljavanje ovog broda”, naveo je načelnik.

Na istom mjestu bili su okupljeni i mještani koji nisu nimalo bili radosni zbog uplovljavanja kruzera i mirnim protestnim okupljanjem su poručili da se na ovaj način ugrožava ekosistem te poručili da je Neum biser i da treba čuvati bh. more.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare