Najavljena velika količina padavina: Ima li opasnosti od poplava?

Vijesti 15. jan 202319:37 1 komentar

Meteorolozi pale crveni meteoalarm kao upozorenje da se od sutra do petka-20. januara očekuje velika količina padavina. Najavljuje se da će u Hercegovini pasti i do 250 litara kiše po metru kvadratnom, a padavine i olujno nevrijeme zahvatiće veći dio zemlje. Ima li opasnosti od poplava?

Bezbrižno nedjeljno popodne na ugodnih +15 u januaru. Banjalučani se nisu mnogo uzbudili zbog najavljenog crvenog meteoalarma.

Zato u Kozarskoj Dubici dižu preventivni nasip. Opekli se od mlijeko više puta, pa i u jogurt duvaju; Ovaj put ne bez razloga objašnjava dežurni meteorolog:

“Očekujemo obilnu jaku kišu, Hercegovina, Podrinje, Zapdsan Krajina…Veoma obilna kiša u Hercegovini, na Jadranu, dijelovima Crne Gore, možemo očekivati i preko 200-250 litara kiše, duvaće olujni jugo u naredna tri dana, najjače udare očekujemo u utorak”, kazala je Milica Đorđević, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS.

Plan djelovanja uoči najavljenog nevremena spremaju u Civilnoj zaštiti i Vladi RS. Detalji sutra na sastanaku.

U banjalučkom štabu za vanredne situacije pripreme su već obavili.

“Krizni štab nalaže Gradskoj administraciji da izdvoji dodatna sredstva koja će se odnositi na prevenciju i zaštitu od poplava. I klimatske promjene i sve ostalo su pojačali intenzitet i poplava i suša, potrebno je da izdvojimo dodatna fianansijska sredstva”, kazala je Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke.

Pokušavamo da djelujemo preventivno, iako je u vanrednim situacijama to teško i izazovno.

Vatrogasci i komunalne službe na terenu već čiste odvode, uočene krizne tačke.

“S tim u vezi apel za građane, da sklone predmete koje mogu da padnu sa visina, da se ne kreću u blizini starih dalekovoda, stabala, apel poslovnoj zajednici da postupi po planovima pripravnosti u svojim ustanovama, da zaštite imovinu”, poručio je Dragoljub Vukajlović, Civilna zaštita Banjaluka.

Hidrometeorološki zavod RS objavio je crveni meteoalarm kao upozorenje da se od 16. do 20. januara očekuje velika količina padavina.

U Civilnoj zaštuti RS zabrinjavajućim smatraju prognozu da će u nekim dijelovima Crne Gore, pasti 400 litara po metru kvadratnom kiše i da će se sve sliti u rijeku Drinu.
Zbog toga opasnost od bujičnih poplava, klizišta i rasta vodostaja velikih rijeka.

Od sutra u region stižu južna strujanja sa Mediterana, praćenja obilnim padavinama, na dijelovima Balkana sa pijeskom iz Sahare. Krajem radne sedmice alpska zima i konačno snijeg.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare