Nakaš u Pressingu: Da su bili vakcinisani u februaru, danas bi bili živi…

Vijesti 07. apr 202120:39 > 21:38
N1

Doktor Bakir Nakaš rekao je večeras u Pressingu da je reakcija države na pandemiju koronavirusa bila loša istakavši da je vakcinacija mogla spasiti brojne ljudske živote - prije svih medicinskih radnika.

Definitivno nešto što nije normalno i što možda i ne liči na ono ratno stanje. Ovo što se danas dešava jeste posljedica jednog odnosa državnih organa i onih koji su bili odgovorni da unaprijed misle o potrebama stanovništva BiH i pripreme se za situaciju. Ako imate veliki broj zaraženih i hospitaliziranih, imate ćete i broj umrlih”, rekao je on na početku emisije.

Kako je dodao, situacija je neuporediva čak i sa periodom rata.

”Situacija u ratu je bila takva da ste bili u jednom momentu iz potpunog mira dovedeni u situaciju da nemate struje, vode, hrane, ali imali ste neku unutrašnju komunikaciju među ljudima, pomagali jedni drugima da situaciju prevaziđu. Kažu da je najgora osuda samica, ako vas zatvore u samicu i ako ste prepušteni razmišljanju onda ćete biti u prilici da vam jako teško to pada. Većinom zbog ovog stanja smo izolovani i ne komuniciramo jedni s drugima”, dodao je.

Nakaš: Zašto sam podnio prijavu?

Govoreći o saslušanju u državnom Tužilaštvu nakon što je podnio prijavu protiv funkcionera uslijed slabe ili nikakve reakcije na pandemiju, Nakaš je istakao da se radi o normalnoj proceduri.

”To je normalan postupak ako neko podnese prijavu. Na toj prijavi je moj potpis, može biti da sam ja potpisao, a može biti neko deseti. To je bio jedan razgovor s tužiocem i istražiteljem kojim se potvrđivalo ono što je navedeno u prijavi. Tako je data legitimnost navodima u prijavi i ona je postala aktivna. Ja sam bio samo jedan koji je potpisao. Taj broj je narastao negdje na 8.000 u ovoj peticiji”, pojasnio je on.

Istakao je da vjeruje da će prijava rezultirati sudskim epilogom.

”Prateći u posljednje vrijeme desetine krivičnih prijava i odnosa prema njima, ova krivična prijava ima razlog zbog kojeg je Tužilaštvo reagovalo, mi smo za nekih desetak dana već došli u situaciju da je saslušan podnosilac. Vidim odlučnost Tužilaštva da ovaj proces započne na vrijeme da bi mogao donijeti odluku. Postoji jako puno elemenata i oni se iz dana u dan potvrđuju sa smrću liječnika i medicinskih sestara. Da su bili vakcinisani u februaru oni bi danas sigurno bili živi”, istakao je gost Pressinga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad