31 godina poslije: Da li je Hrvatska spremna priznati svoju krivicu za zločin u Ahmićima

N1 Hrvatska

Inicijativa mladih će danas, u 17:30 sati u Zagrebu održati miran protest, povodom zločina koji je 1993. godine počinjen u Ahmićima, potvrdio je za N1 predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić. Istim povodom, sutra će, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića biti održan okrugli stol "Jesmo li nakon 31 godinu spremni za suočavanje s mračnom stranom hrvatske uloge u ratu protiv Bosne i Hercegovine?"

Mladi će danas na protestnom skupu iznijeti svoje zahtjeve da se Trg Franje Tuđmana preimenuje u Trg posvećen žrtvama zločina u Ahmićima.

“Ja mislim da to nije baš previše realno, ali činjenica jeste da smo mi prije deset godina, 2014. godine kad je Dario Kordić izašao iz zatvora i onda su ga na aerodromu dočekali između ostalih i tri biskupa koji su ga odveli ravno na misu koja je bila posvećena njemu i to zbog toga jer se Kordiću dok je bio u zatvoru dva puta u ćeliji Isus ukazao i stao na njegovu stranu. Mislim, potpuna ludnica”, prisjeća se Pusić.

Zoran Pusić (N1)

Ističe da je ono što se dogodilo u Ahmićima jedan teški ratni zločin te je zbog toga i te godine ispred katedrale u Zagrebu u znak protesta stajao 161 građanin sa imenima žrtava u Ahmićima.

“Tada smo smatrali, a mislim da je to aktualno još uvijek da Hrvatska s takvim nekakvim stvarima nije raskrstila i to opterećuje Hrvatsku i danas i opterećivat će buduće generacije – ta neka dvostruka konotacija oko ratnih zločina i oko toga da je suočavanje s tamnim stranama, sada već sve dalje prošlosti, ali nešto što sam ja doživljavao kao odrasla osoba i u to doba to javno kritizirao – to odsustvo suočavanja sa prošlošću vam uvijek pokazuje s jedne strane jednu moralnu slabost, a s druge strane predstavlja opterećenje koje se onda prenosi na buduće generacije”, dodaje Pusić.

Smatra da bi politika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini svakako trebala uključivati pomoć ka europskom putu te da se Hrvatska prema BiH konačno “riješi liliputanskog imperijalizma koji je pratio cijelo predsjednikovanje Franje Tuđmana.” Dodaje i da je apsolutno nacionalni hrvatski interes da ima jednog dobrog susjeda – zemlju čiji će građani imati povjerenje u Hrvatsku i obrnuto.

“Činjenica je da je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i visokorangirani političar iz BiH dočekao ovog Kordića kad je ovaj došao u Busovači svečano. Dakle, tu su isprepleteni problemi. S jedne strane je politika HDZ-a koju smo mi desetljećima osuđivali, a s druge strane imati Milanovića čija je retorika inače vrlo problematična i zapravo ne sramoti Hrvatsku Zoran Milanović, nego ju sramoti s takvom retorikom predsjednik Hrvatske. I to on očito ne uviđa. To je moje mišljenje. Ima ljudi koji smatraju da takva oštra retorika često na granici, a i preko granice uvrede i psovke, pokazuje nekakvu političku snagu. Ja mislim da to nije tako, mislim da je to nešto što ispušta nivo, civilizacijski nivo politike u Hrvatskoj i mislim da je Europa oko toga zabrinuta”, kaže Pusić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare