Nakon apokalipse ukazao se tračak nade

Vijesti 17. okt 202419:02 0 komentara
Donja Jablanica nakon klizišta i poplava 2024. (N1)

Aktivno se radi na sanaciji štete u Donjoj Jablanici. Slika je i dalje apokaliptična, ali postoji tračak nade da će život biti nastavljen.

Pogled na Donju Jablanicu 13 dana poslije nezapamćenih poplava. Teška mehanizacija angažovana je cijeli dan. Iz kuće Esada Begovića ispumpava se voda. Preživio je poplave tako što je noć proveo u potkrovlju. Imao je tada sreće da njegova kuća, za razliku od brojnih drugih, nije potpuno uništena.

“Dnevni boravak je propao, pa ćemo vidjeti može li se saliti ploča. Ja mislim ostati ovdje. 72 godine, gdje ću? Ostati ovdje i gotovo. Sredit će se i ovo, Bože zdravlja. Čovjek nam je dao na raspolaganje stan. On je iz Švedske. Ne zna me, a dao mi je stan na korištenje”, otkriva Begović.

Humani ljudi iz svih krajeva države pomažu Jablaničanima. Čisti se i pruga na jednom dijelu, uklanjaju se nanosi blata.

Dio pruge i dalje je u zraku. Za ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja bit će potrebno nekoliko mjeseci aktivnog saniranja jer je oštećeno 17 kilometara pruge. U isto vrijeme za saobraćaj je otvorena dionica puta Jablanica-Mostar.

Mnogi ne žele više živjeti u Donjoj Jablanici, no ima i onih koji su odlučni da ostanu. Mašine ne prestaju sa radom i tako im daju nadu da će se vremenom sve popraviti.

“(N1: Planirate li ostati ovdje?) Najvjerovatnije planiram, ako bude oko sanacija i toga, ostat ću. Ovdje je moj kraj, ovdje sam odgojen od prve godine do sada… a tu noć probudio sam se bio sam na drugom spratu, pa na tavan, pa sam prešao pred zoru na balkon. Materijala je bilo puno. Sa balkona sam nekako skočio i nisam kući ni dolazio”, priča Adnan Begović.

Od porodičnog doma ostali su samo temelji. 49 objekata je u potpunosti uništeno, a na 180 evidentirana su ogromna oštećenja.

Turoban je pogled na kamenje sa kamenoloma koje ih je i uništilo. Takav zvuk nikada u životu nije čuo, priča Smajo Tufek koji je učestvovao u traženju i spašavanju ljudi.

“Kad čuje se pod betonskom pločom ”oj”. Šta ćemo, mrda se pijesak, kamenje. Onda smo grede našli, napravili poluge, kamenje podigli. GSS je stigao. I preživio je taj momčić. 7-8 godina ima”, kaže Tufek.

Ove poplave obilježile su mnoge živote. Put sanacije i oporavka dugo će trajati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!