Nakon četiri godine: Imenovan komesar policije MUP-a HNK i njegov zamjenik

MUP HNK jedini je u državi četiri godine djelovao bez komesara koji rukovodi Upravom policije, zbog čega je ova institucija bila u svojevrsnoj blokadi. Najviše su ispaštali policajci, koji nisu imali mogućnost napredovanja, činovanja, niti odlaska u penziju. Ipak nakon višegodišnje blokade imenovan je komesar policije, ali i njegov zamjenik čija je pozicija uvedena kao dogovor SDA i HDZ-a kako bi postigli balans između Hrvata i Bošnjaka.

Na imenovanje policijskog komesara najviše su čekali policijski službenici, jer im je bilo onemogućeno napredovanje u službi, oko 60 policajaca bilo je bez mogućnosti odlaska u penziju jer im nije imao ko potpisati rješenja.

“Nakon 2003. godine po pvi put bit će omogućeno interno popunjavanje upraženih radnih mjesta u sistematizaciji, odnosno unapređenje i činovanje policijskih službenika”, kazao je Fadil Čustović, zamjenik predsjednika Policijskog sindikata.

Bilo je, priznaje, teško, jer im nedostaje oko 240 policajaca, a konkurs za prijem novih nije mogao biti proveden bez izbora novog komesara, ipak s obzirom na sve nedostatke smatra da su posao poprilično uspješno obavljali.

“Krpili smo se nekako. Nije se pretjerano osjetilo, ali u principu kad vam fali 235 policijskih službenika, kad vam fali određen broj državnih službenika i namještenika koji su direktno vezani za naše poslove, kada je dosta toga rješeno nekim privremenim odlukama i nije bilo trajnih rješenja i činovanja, kada nije bilo motiva policijskih službenika za neko unapređenje i za poseban trud i rad mogu reći da smo ovaj period nekako uspješno izvukli”, pojašnjava Čustović.

Građani kažu – moglo je i bolje. Najviše primjedbi imaju na manjak policajaca na ulicama.

Novoizabrani komesar policije Robert Perić rukovodit će svim policijskim operacijama, zadužen je za raspoređivanje ili premještanje uposlenih u Upravi policije. Izmjene Zakona nalažu, među ostalim, da se pri donošenju odluka treba imati saglasnost zamjenika. Inače, ovo je jedini kanton u kojem komesar sada zvanično ima i svog zamjenika za kojeg je izabran Ramiz Hasić.

“SDA je pristala da dadne komesara HDZ-u i to smo vidjeli jučer na sjednici Vlade. Ono što je problematično jeste da u području sigurnosti imamo rukovodeće službenike i ministra iz istog naroda, to jednostavno nije dobra poruka, nije dobro za povjerenje, imamo ministra iz reda hrvatskog naroda, komesara iz reda hrvatskog naroda, načenika PU Mostar, predsjednika Suda, glavnog tužiocam, svi oni su iz reda hrvatskog naroda”, kazao je Aner Žuljević, zastupnik u Skupštini HNK (SDP).

“Nakon četiri godine i jedan mjesec dobili smo konačno komesara, to će značiti da će Ministarstvo biti deblokirano, da će prodisati punim plućima i da će se pokrenuti svi oni procesi koji su čekali da se Ministarstvo ekipira u punom kapacitetu i da se počnu rješavati stvari koje čekaju dugi niz godina”, kazao je Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova HNK.

Priporitet novog menadžmenta Uprave policije, prema riječima ministra, bit će potpisivanje rješenja o penzionisanju policijskih službenika čime će se osloboditi skoro 300 radnih mjesta. Osim policajaca nedostaje i državnih službenika i namještenika, pa bi se već na narednoj sjednici Vlade trebala donijeti odluku o raspisivanju konkursa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad