Nakon defilea vozila kroz grad: U Zenici zapaljena zastava RS uz tekbire (VIDEO)

Vijesti 10. jan 202412:38 5 komentara

Više desetina vozila, uglavnom mladih Zeničana, prodefilovalo je sinoć ulicama Zenice kao, kako su naveli, "odgovor na 9. januar" koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan RS, iako je proglašen kao takav neustavan. Naknadno je objavljen i snimak na kojem je grupa mladića, navodno na Bilinom Polju, zapalila zastavu Republike Srpske.

Tokom defila kroz Zenicu iz automobila su virile zastave Republike Bosne i Hercegovine, ali i vjerske zastave. I vožnja i naknadni čin paljenja zastave trobojke na kojoj je amblem Republike Srpske, odvijao se uz tekbire.

Paljenje zvaničnih zastava ne tretira se kao posebno krivično djelo, ali policijske agencije i tužilaštva oba entiteta ovo tretiraju kao izazivanja i raspirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Za ovo krivično djelo su do sada izricane novčane kazne, a Krivičnim zakonom BiH za ova djela predviđene su zatvorske kazne do tri godine.

MUP ZDK se nije oglasio o ovom skupu kao ni incidentu u svom zvaničnom biltenu.

Inače, neustavni “Dan RS” obilježen je sinoć u Banjoj Luci defileom kroz centar grada, koncertom i dron showom.

Posljednji put Ustavni sud donosio je odluku o ovom pitanju 29. marta 2019. godine, kada je osporio Zakon o danu RS, koji je entitetska Narodna skupština usvojila 2016. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare