Nakon glasanja u Domu naroda, ekspresna reakcija iz Delegacije EU

Vijesti 16. feb 202418:56 0 komentara

Bosna i Hercegovina možda ima šansu da ne završi na "sivoj listi" MONEYVAL-a, jer je u posljednjem trenutku Dom naroda, i to jednoglasno, usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Iako optuživani za političku trgovinu, vladajući, posebno članovi SNSD-a kao razlog odgađanja navode tehničke zamjerke u Zakonu. Opozicija pak tvrdi, da nije bilo njihove inicijative, sve bi propalo. Ekseprti MONEYVAL-a, koji su već u BiH, imaju vremena do kraja mjeseca da procijene Zakon i njegovu usklađenost s evropskim standardima. U suprotnom BiH čeka težak finansijski scenarij, "siva lista" koja će označavati da smo zemlja rizična za međunarodno poslovanje i transakcije.

Od 14 prisutnih svi su glasali “za”. Kao da odugovlačenja i problema, nikada nije bilo. Sjednica trajala tek pola sata. Bez teških riječi ili napete atmosfere.

“Posebno se zahvaljujem delegatima koji su odgovorili na moj poziv i potpisali su zahtjev ili inicijativu za sazivanje ove hitne sjednice Doma naroda, koja je danas i održana”, kaže Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda BiH (NiP).

A riječ je o pet delegata iz Kluba Bošnjaka i jednim iz Kluba Hrvata (Zlatko Miletiće). Oni su naime, shvativši da vrijeme curi a da vladajući ne zakazuju sjednicu – iskoristili poslovničke mogućnosti i potpisali inicijativu za održavanje. Opozicioni delegati time preuzimaju zasluge za usvojeni Zakon.

“Prvo je poražavajuće da mi iz opozicije, nas šest, uključujući Klub Bošnjaka i mene smo morali podnijeti inicijativu da bi kod njih probudili svijest uopšte da zakažu sjednicu. Da to nije urađeno danas, da se to desilo neki drugi dan, da građani znaju da bi mi već zakasnili i bili bi na ovoj ‘sivoj listi'”, navodi Zlatko Miletić, delegat u Klubu Hrvata.

“Svi smo vidjeli da se Kolegij navodno usaglasio 15-ak, 20 minuta prije održavanja sjednice, svi znamo da je ovaj Komitet Moneyvala u posjeti BiH, i svi znamo da je prilikom posjete zvaničnika iz EU BiH vrlo jasno kazano da je ovo jedan od Zakona bez kojeg pozitivna odluka Evropskog vijeća u martu ne bi bila”, podsjeća Dženan Đonlagić, delegat u Klubu Bošnjaka (DF).

Dragan Čović i Nikola Špirić kritikovali su opoziciju, ali i medije da su stvorili atmosferu pritiska, koja nije išla u smjeru pozitivnih rješenja. Špirić je kazao kako je od svega napravljena bez potrebe senzacija, a SNSD također bez potrebe optužen da je protiv evropskog puta.

“Osnova života vam je sklad i zato je meni drago da smo mi danas usklađeni ovdje u svom djelovanju i stoga bih obraćanje svoje posvetio svima onima koji pokušavaju uvjeriti jedni druge kako oni vole ovaj prostor, ovu državu, ja ću reći uvijek moju domovinu BiH, više nego oni neki drugi, da vodimo računa kako predstavljamo BiH, bez tog sklada teško će nam neko drugi otvarati vrata EU”, navodi Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg DN (HDZ).

“Mnogi su ovo željeli nažalost iskoristiti kao pritisak ili kao osudu Republike Srpske da je protiv evropskih zakona, što naprosto nije tačno, mi smo u proceduri glasali protiv želeći da se otklone nedostaci ali i da damo šansu pregovorima na ostalim zakonskim projektima. Pošto nije bilo pomaka, nemamo informaciju da su ti zakoni dogovoreni, mi nismo imali nakanu da blokiramo”, tvrdi Nikola Špirić, delegat u Klubu Srba DN (SNSD).

Samo nekoliko minuta po završetku sjednice, ekspresna reakcija iz Delegacije EU. Kažu, napravljen je ključni korak prije sjednice Evropskog vijeća. Ostaju druge reforme. Zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. Iskoristiti trenutak, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!