Nakon incidenta u Mostaru: Ispred škole će se angažirati zaštitari, uskoro i kamere

Vijesti 07. mar 202413:19 0 komentara
Bljesak.info

Ispred Srednje mašinsko-prometne škole u Šantićevoj ulici će biti postavljeni zaštitari ispred škole, zaključeno je danas na sastanku predstavnika školskih odbora prometne i mašinsko saobraćajne škole, s direktorima škole, predstavnicima MUP-a ministrom Marijom Marićem, komesarom Robertom Perićem, predsjednikom skupštine Džaferom Alićem, te ministrom obrazovanja Adnanom Velagićem i predstavnicima iz Grada.

IZ JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole za Bljesak je potvrđeno kako su se direktori usuglasili za zaštitarsku službu ispred škole, te su naglasili da od 2006. godine otkako su škole pod istim krovom, nikada se nije dogodio nikakav incident između učenika ove dvije škole. Kamere kao prevencija Idući korak je kažu, postavljanje kamera, jer one su važna prevencija.

Predstavnici MUP-a kaže, su izrazili žaljenje što je došlo do ovakvog incidenta te su najavili sastanke s ravnateljima škole da se napravi budući plan. Iz škole poručuju da je zbog ovakvih događanja napravljena velika šteta, posebno oko upis nove djece u škole. Ispred mostarske srednje škole dogodila su se jučer dva incidenta. Prvi oko 9 sati za vrijeme velikog odmora.

Oko 13 sati došlo je do novog incidenta prilikom čega je jedna osoba zadobila ozljede nepoznatog stupnja. Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ kazao je ranije kako je identitet jedne maloljetne osobe koja je sudjelovala u incidentu poznat, dok se za drugima traga. Iako se radi o dvije škole pod jednim krovom jedan od djelatnika škole kazao je kako nisu u pitanju sukobi između dviju škola ili osoba različitih nacija, te da je u pitanju čisto delinkventsko ponašanje.

Ne treba se plašiti Adnan Velagić ministar obrazovanja u Vladi HNŽ-a rekao je nakon sastanka medijima kako su sve ovo neželjena dešavanja koja su sve uznemirila i duboko potresla, a na današnjem sastanku, kaže pokušali su iznaći rješenje kako da se događaji više ne ponavljaju.

”Odmah na početku poslat ćemo vrlo jasnu poruku u javnost da je Vlada HNŽ jedinstvena i da će znati odgovoriti na ovakve pojave i spriječiti ovakva dešavanja u i blizu drugih školskih objekata. Ovdje se nameću dvije velike obveze prvo da djelujemo, na početku preventivno, to su kratkoročne obveze i to ćemo odmah riješiti postavljanjem kamera i angažiranjem zaštitarskih agencija. A dugoročno ministarstvo obrazovanja u suradnji sa školama i MUP-om dugoročno treba iznaći rješenje na koji način prevenirati ovakve stvari”, rekao je.

Istaknuo je kako će učiniti sve da osiguraju škole i djecu da se pošalje poruka roditeljima da se ne treba plašiti, a ministarstva i Vlada će poduzeti sve mjeree koje će osigurati sigurnost u našim školama. Komentirajući novinarsko pitanje zašto je Mostar uvijek istaknut kao grad slučaj, Velagić je rekao kako su ovakve situacije moguće i mimo Mostara.

”Uvažavajući sve specifičnosti i aktualnosti koje se događaju u i oko Mostara nepsoredno se reflektira na djecu koju moramo posbeno zaštiti, ali sva ova događanja oko nas u društvu – političke trzavice, huliganski ispadi, sportska nadmetanja, sve može biti povod”, kazao je Velagić, posebno naglašavajući da se moraju djeca zaštiti.

Policija je pravovremeno reagirala Marijo Marić ministar MUP-a kaže kako je policija reagirala pravovremeno na pozive iz škole, a komentari o tome da policija nije htjela izaći na poziv su neutemeljeni, te se kako kaže ”Čini u javnosti da je policija dežurni krivac”.

”Mi smo tu da i došli pokažemo potoporu školi, ovakvi ispadi se često događaju, a ovaj je imao teže posljedice i širi raspon’‘, kazao je Marić. Rekao je da policija preventivnim radnjama radi na području HNŽ-a i grada međutim mikrolokalitet je specifičan zbog policiji ranije poznatih skupina.

”Istraga će utvrditi pobude i motive, ne mora se nužno uzeti u izvjesnost da je škola ciljani predmet napada nego da je koincidiralo”, rekao je Marić, dodajući da policija radi te da su suzili krug oko potencijalnih osumnjičenika tako da će adekvatne mjere i radnje provedene. Mostar, dodaje Marić, nije sam ni specifičan.

”Policija je pravovremeno reagirala. Činjenica jeste da je škola upućivala podneske prema MUP-u da se pojača aktivnost policije frekventni obilasci, no to se ispunjava u skladu s objektivnim okolnostima. Jučerašnja reakcija je bila pravovremena kod oba slučaja, neki rezultati koje ćemo iznijeti u javnost pokazat će da policija zaista svoj posao i radi”, rekao je Marić.

Prisutnost policije uskoro će se povećati na području HNŽ-a, dodao je Marić, navodeći kako je prioritet zapošljavanje novih policijskih djelatnika.

”Od niza nekakvih planiranih aktivnosti tijekom mandata, to je prioritet i bez toga ne ide. Nadamo se da će biti stavljene nadzorne kamere kako bi se dio grada pokrio kamerama i to je oblik tehničke zaštite, drugi je fizički oblik, odnosno prisutnost policije. Osim toga što je aktivnost bolja stvara se osjećaj sigurnosti. Završili smo s obukom posljednje generacije mlađih inspektora, a na obuci je 130 ljudi”, rekao je Marić, navodeći kako će novi policajci biti raspoređeni na ulice već na ljeto. Za jučerašnji događaj, Marić ističe da određena imena u policijskim evidencijama već postoje, a koje je policija prikupila operativnim radom.

”Radi se o temi o kojoj generalno treba govoriti biranim riječima. Ja s ovog mjesta mogu potvrditi da policija aktivno radi svoj posao, sam sebi budem dosadan pričajući o prekapacitiranosti, ali ljudi rade”, rekao je Marić. Najbitnija je sigurnost učenika Ahmet Pelko direktor javne ustanove Srednje mašinsko – saobraćajne škole u Mostaru rekao je za medije kako je škola uvijek kolateralna šteta.

”Sve što se događa po gradu nama se vrati, današnji sastanak je pokazao visok nivo odgovornosti svih sudionika, dogovorene su sve stvari s rokovima koji će se realizirati, ako sve to ide mi ćemo biti zadovoljni. Ne može se isključiti sve, ali će se smanjiti veliki broj pa ćemo i mi moći drugačije raditi’‘, rekao je. Sreća kaže, da su imali pojačan nivo sigurnosti u školi tako da su spriječeni veći incidenti.

”Najbitnija je sigurnost učenika, a ostalo je na nama, mi ćemo gledati kako da uče steknu znanje i kompetencije”, rekao je ravnatelj. Govoreći o točnom slijedu događaja, rekao je kako je oko 12.30 stupio poziv profesorice koja je zaustavila napadače na vratima i zaustavila učenike da ne izađu, da ne bi došlo do tučnjave.

”Nadzorne kamere to mogu potvrditi. Ulicu treba pokriti nadzornim kamerama, to nije naša nadležnost, u školi imaju nadzorne kamere i mi pratimo taj dio u školi nema problema. Mi smo ovdje 18 godina i između djece nikada nije problem. Mi zato tražimo da se sve digne na veći nivo i da svatko pokuša riješiti taj problem”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!