Nakon niza burnih reakcija, ponovo se oglasila zastupnica koja je korisnike subvencija za stan nazvala “hiperprivilegovanom kastom”

Vijesti 14. jan 202417:18 3 komentara
Mia Karamehić Abazović (N1)

Burne su i brojne reakcije na društvenim mrežama, nakon što je, na platformi X, državna parlamentarka Mia Karamehić Abazović (NiP) mlade korisnike subvencija za rješavanje stambenog pitanja u KS nazvala "hiperprivilegovanom kastom". Ista grupa mladih, podsjetimo, već danima protestuje s obzirom da je subvencija ove godine iznosila nešto više od. 4.800 KM, dok je iz Vlade KS ranije obećavano da bi iznos mogao biti veći od 10.000 KM - koliko su subvencije ranije iznosile.

Dok mladi poručuju kako ih je Vlada KS, na čelu sa premijerom Nihadom Ukom, obmanula, Karamehić – Abazović istu grupu vidi kao “hiperprivilegiranu kastu koja ima novca priuštiti si enormno visoke cijene stanova u KS”, a sada, dodala je, zahtijevaju i više.

Parlamentarka Mia Karamehić Abazović nezadovoljne mlade u Sarajevu nazvala “hiperprivilegovanom kastom”

“Znači, postaću dio hiperprivilegovane kaste, jednog dana kada steknem uslove za kredit. Biće divno biti hiperprivilegovan i tokom 20 godina otplaćivanja stana u kojem uredno plaćam porez…”, samo je jedna u nizu sličnih reakcija – koje su ukazivale na sve ono što mladi moraju proći i zadovoljiti prije nego ostvare pravo i mogućnost kupovine stana.

“Istovremeno, vaša stranka nije predložila niti jedan dobar projekat za bilo koje pitanje mladih”, dodala je DF-ova zastupnica u Skupštini KS, Vedrana Vujović.

Pojedini su podsjetili i da je Karamehić – Abazović u klupama Predstavničkog doma Parlamenta BiH završila putem kompenzacijske liste. Nakon svega se ponovno oglasila Karamehić – Abazović, rekavši da stoji iza svega ranije napisanog, kao i da se, i sama osjeća vrlo privilegovanom.

“Cilj bi valjda trebao biti da onima koji nemaju pružimo mogućnost a ne da dodatno dajemo onima koji već imaju. I da, jesam ušla u PSBiH putem kompenzacije i upravo zato nemam potrebu lagati ljude niti ih novcem nagrađivati za glasove”, napisala je, između ostalog. Dodala je da je njena prva inicijativa u PSBiH budžetu uštedila kompletnu njenu bruto platu i dodatne troškove.

Podsjetimo, subvencije za rješavanje stambenog pitanja u KS već mjesecima su predmet različite polemike, a sve je počelo izmijenjenim pravilima za konkurs, što je rezultiralo činjenicom da je 1142 aplikanta ostvarilo ovo pravo, te je na njih podijeljen iznos od 5,5 miliona KM.

Mladi nezadovoljni subvencijom za stanove u KS najavili proteste: “Premijeru, obmanuli ste nas”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare