Nakon poskupljenja slijedi nestašica: Ovog ljeta moglo bi faliti ovih namirnica

Vijesti 08. jun 202222:28
Izvor: REUTERS/Kaylee Greenlee Beal/ilustracija

Već neko vrijeme suočavamo se s porastom cijena namirnica, a dodatan problem mogla bi biti i nestašica. Izvršna direktorica i osnivačica Bindiya Vakil iz Resilinca, tvrtke koja koristi prediktivnu analitiku kako bi pomogla u izgradnji i održavanju učinkovitih lanaca opskrbe, zna sve detalje o svim najnovijim poremećajima na tržištu i negativnim učincima.

“Nažalost, opskrbni lanac je još uvijek prilično zbrkan; onuda ne može pratiti potražnju i vidimo da sve više proizvoda ulazi u ograničene i odgođene faze”, kaže ona.

Probleme uzrokuje i nedostatak radne snage, vozača kamiona koji dostavljaju namirnice, poteškoće u postrojenjima za pakiranje ili preradu… Svi ti, a i mnogi drugi problemi mogli bi dovesti do nestašice nekih namirnica. Ovog ljeta moglo bi nedostajati ovih namirnica.

Suncokretovo ulje

Ulje koje mnogi od nas gotovo svakodnevno koristimo moglo bi biti poprilično traženo ovog ljeta. Potencijalna nestašica suncokretovog ulja mogla bi doći u sljedećih nekoliko tjedana, kaže Vakil, budući da preko 80% globalne ponude suncokretovog ulja dolazi iz Rusije i Ukrajine.

“Snabdijevanje suncokretovim uljem poremećeno je zbog rata – iako su tvrtke počele zamjenjivati suncokretovo ulje rafiniranim uljem u svojim prehrambenim proizvodima”, navodi.

Prema The Guardianu, rekordne vrijednosti za suncokretovo ulje započele su početkom mjeseca, zbog niza čimbenika: izvoz iz Ukrajine bio je onemogućen zbog rata, a prošlogodišnje suše dovele su do nižeg prinosa.

Nedostatak ponude vjerojatno će povećati troškove proizvodnje, prisiljavajući tvrtke ili da kupuju robu po višoj cijeni ili pronađu zamjenu koja bi mogla biti skuplja.

Pšenica, žito i kukuruz

Nestašicu ovih proizvoda bit će teško izbjeći, a cijena im je već porasla diljem svijeta.

Vakil kaže da je veliki doprinos jazu u opskrbi pšenicom, žitom i kukuruzom rusko-ukrajinski rat. “Rusija i Ukrajina čine 29% svjetskog izvoza pšenice, a Ukrajina je treći najveći svjetski proizvođač žitarica i 4. najveći izvoznik kukuruza.”

Opskrba u SAD-u također je smanjena zbog suša u regijama u kojima se uzgaja pšenica. Kombinacija rata, deficita domaće radne snage i transporta te klimatskih promjena stvara potresnu sliku prehrambene industrije, piše Eat this.

Meso

Nestašice i vrtoglave cijene mesa mogli smo primijetiti i tijekom pandemije koronavirusa, a Vakil navodi da bi se mesna industrija mogla suočiti s nestašicom tijekom ljeta.

“Zbog nedostatka sijena, trave i žitarica, stočari su morali prodati i zaklati dio svojih životinja. To dovodi do manjka opskrbe mesom i povećanja cijena mesa”, kaže ona.

Prema Food Business News-u, troškovi industrije pakiranja mesa su na vrhuncu. “Još uvijek se suočavamo s nedostatkom vozača kamiona i nedostatkom sirovina: plastika, papir i aluminij su primjeri. To utječe na sposobnost pakiranja i otpreme hrane”, navodi Vakil.

Komentari

Vaš komentar