Nakon šest godina čekanja: BiH dobija kontakt tačku za EUROPOL

N1

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine 17 čelnika policijskih tijela, službi, ministarstava unutrašnjih poslova, agencija, potpisalo je Pravilnik o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s Evropskim policijskim uredom. Oficir za vezu se šalje u sjedište EUROPOL-a u Hagu, a kontakt tačka za EUROPOL će biti u Ministarstvu sigurnosti. Impresivan je to broj policijskih čelnika u ovako maloj zemlji, a još impresivnije je što se na jačanje operativne saradnje sa EUROPOL-om čekalo šest godina.

“Bosna i Hercegovina, iako jedina država Zapadnog Balkana, koja još nije uspostavila punu saradnju sa EUROPOl-om, preko Zajedničke kontakt tačke, pridaje poseban značaj međunarodnoj policijskoj saradnji, zbog interesa unutrašnje bezbjednosti, a posebno što ova oblast ima ključnu ulogu za pristupanje naše zemalje EU. Uvjereni smo da će EUROPOL, kao centar za podršku provođenju zakona i čvorište za razmjenu informacija o kriminalnim aktivnostima, našu zemlju učiniti bezbjednijom i bližom porodici evropskih zemalja”, rekao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

BiH je i do sada imala dobru saradnju sa EUROPOL-om, kao i sa INTERPOL-om, SELEC-om, FRONTEX-om i drugim relevatnim evropskim agencijama. Ipak potpisivanje predstavlja važan korak ka punoj operacionalizaciji sporazuma koji je potpisan sa EUROPOLO-om.

“U 2023. godini Bosna i Hercegovina je učestovala u 12 operativnih akcija od kojih je vodila dvije u vezi neovlaštenog prometa opojnim drogama i krijumčarenja migranata. To je već pozitivan znak o kooperativnosti i saradnje koju BiH ima sa EUROPOLOM. Mi želimo to da ojačamo i razvijamo dalje”, rekla je Patrícia Silveira, šefica Odjela za strategije i vanjske odnose EUROPOL-a .

Poruka Evropske unije je jasna imate kandidatski status, uozbiljite se posebno kada je riječ o zajedničkim sigurnosnim prijetnjama: borbi protiv organiziranog kriminala, ekonomskog kriminala, terorizma, cyber kriminala, ilegalnih migracija, krijumčarenja narkotika i seksualne eksploatacije.Jačanje saradnje je neophodno, a Evropska unija će to podržati.

Pravilnik su danas potpisali i federalni ministar unutrašnjih poslova i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u kojoj ostaje Interpol kontakt tačka i za koju su brojni policijski čelnici iz Federacije BiH smatrali da je logičan izbor za sjedište kontakt tačke za EUROPOL. Iako je upravo zbog prijedloga policijskih čelnika iz Republike Srpske da sjedište bude u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH 2018. godine povukao svoj potpis sa Sporazuma, ministar Aljoša Čampara danas ističe, bolje je išta nego ništa.

Opširnije donosi Sanela Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad