Nakon Svesrpskog sabora Dodik optužen za izdaju

Vijesti 09. jun 202415:30 4 komentara
F.Z./N1

Lideri opozicije u entitetu Republika Srpska optužili su predsjednika RS-a Milorad Dodika za izdaju zbog njegovih najava da će se Dan RS-a obilježavati 15. februara, na Sretenje, dan nakon što je u Beogradu održan "Svesrpski sabor".

Predsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je da je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske “volja naroda i onih koji su je stvarali i da tu volju ne može prekrojiti niko, pa ni predsjednik RS-a Milorad Dodik”. Borenović je podsjetio da je gotovo 700.000 ljudi 2016. godine, na referendumu, podržalo obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a (Ustavni sud Bosne i Hercegovine ovaj datum je proglasio neustavnim).

“Sve simbole postojanosti sa kojima se istinski identifikujemo, najveći izdajnik srpskog naroda i najpoznatiji dezerter Milorad Dodik je predao. Predao je grb Nemanjića, dao je himnu ‘Bože pravde’, a sada kidiše i na 9. januar kao Dan RS-a”, istakao je Borenović.

“Milorad Dodik je ukinuo Dan Republike Srpske”, rekla je bivša PDP-ovka, a sada predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

Kako je rekla, isključivo na njegovo insistiranje ova tema se našla u deklaraciji.

“Od svih izdaja nacionalnih interesa, ideja o ukidanju 9. januara kao Dana Republike je najteža“, izjavila je Trivić, koja je dodala da se radi o datumu “koji svoje korijene vuče daleko u prošlost i da je Republika Srpska nastala kao odgovor Srba sa ovih prostora na golgotu koju su kao narod preživjeli u Drugom svjetskom ratu”.

“Dan Republike je 9. januar. Danas je 9. juni. Za tačno sedam mjeseci obilježit ćemo još jedan Dan Republike. To je historijska činjenica i Dodik je ne može obrisati gumicom. Od lažnog predsjednika nismo ništa bolje ni očekivali nego da gazi sve što je sveto”, navela je Trivić.

Predsjednik najveće opozione partije u ovom bh. entitetu, SDS-a, Milan Miličević je također Dodika optužio za “veleizdaju”.

“Deveti januar je Dan Republike Srpske i tako će ostati zauvijek. To što Milorad Dodik, mimo volje naroda iskazane na referendumu, pokušava da se odrekne 9. januara čin je veleizdaje. Republika Srpska ima svoj Dan Republike – 9. januar koji je simbol identiteta srpskog naroda i duboko je ukorijenjen u našoj historiji i tradiciji. Nećemo dozvoliti da se njegova važnost umanji ili ukloni”, poručio je Miličević.

Podsjećamo, Dodik je na povratku iz Rusije, gdje se sastao sa predsjednikom Vladimirom Putinom, kazao da će predložiti da 15. februara bude Dan RS-a, kao što je i Dan Srbije.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare