Nakon vijesti koja je obradovala građane uslijedilo razočaranje: Preduzetnici dižu cijene

Ekonomija 04. jan 202419:11 0 komentara
N1

Neki pekari već su korigovali cjenovnik, drugi će, kažu, sačekati mjesec do dva. No, do poskupljenja će doći, kaže Žana Arsić, predsjednica Zanatsko preduzetničke komore RS. Frizeri i kozmetičari kao i ostali pružaoci usluga dižu cijene do 20 odsto.

“Pa faktički građanin kao radnik nije dobio ništa. Ovo povećanje minimalne plate u RS je premašilo 30 posto što je stvarno jedan veliki procenat, znali doprinosi su sada otišli gore maltene 100 maraka više plaćamo doprinose. Tako da opet su tu u nemilosti obični ljudi koji će koristiti usluge i naših salona”, kaže Žana Arsić, predsjednica Zanatsko preduzetničke komore RS.

U težem položaju i roditellji mališana, koji će morati izdvojiti veća sredstva za boravak djece u vrtićima. Dodatni problem u Banjaluci je što kasne subvencije za privatne vrtiće. Gradonačelniku vezane ruke.

“Na to ne možemo uticati, možemo samo uticati da povećamo naše sufinansiranje. Ovo je slobodno tržište i privatni sektor ima šravo na tako nešto, život postaje skuplji svi povećavaju cijene svojih usluga”, kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

A temi “povećanje cijena” stigli su posvetiti vrijeme juče na sastanku i predsjednici kolaicionih partnera stranaka i šefovi poslaničkih klubova NSRS, doduše bez predstavnika opozicije. Niko neće ostati na cjedilu, bar tako tvrdi ministar Petar Đokić. Dok pojedine usluge sigurno dižu cijene, u Novoj godini, bar ne bi trebalo da poskupi struja.

“Nema potrebe da neke usluge rastu zato što će biti povećana najniža plata, pa ta najniža plata treba da štiti radnike. I ne bi trebalo da nam pružaju otpor. Ja sam uvjeren da ima nekoliko oblasti koje su sada pogođene sa ovim rastom plata, to su neke uslužbe djelatnosti i privatni vrtići i ima ih još, e Vlada je zato kazala da se svaki takav pojedinačni primjer, svaku pojavu te vrste posebno analizirati i pomoći, nećemo ostaviti te ljude da budu pogođeni”, poručuje ministar Petar Đokić.

Trgovci su još ranije najavili da će dizati cijene. Kampanja “društveno odgovorni” traje još do kraja januara. Još se ponešto može kupiti jeftinije. Od februara ko zna kako i koliko?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!