Nakon Zdravka na ročištu i brat Zoran: Ne postoji zakonski osnov za ekstradiciju

Vijesti 24. aug 202118:57 > 18:58 0 komentara
Zoran Mamić predat Sudu BiH
N1

Nakon brata Zdravka prije 12 dana, danas, na ročištu pred Sudom BiH i njegov brat Zoran Mamić. Njega potražuje hrvatsko pravosuđe zbog izdržavanje kazni i istraga. Odbrana tvrdi da ne postoji zakonski osnov za Mamićevu ekstradiciju. Saglasno i Tužilaštvo.

Zoran Mamić pojavio se pred Sudom BiH. Razlog su molbe hrvatskog pravosuđa za njegovim izručenje. Prvi predmet se odnosi na kazneni postupak pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske. Prvi dio ovog postupka odnosi se na ukinuti dio presude od 3. marta 2021. gdje je zahtjeva ponavno suđenje Zoranu Mamiću. Drugi predmet odnosi se na molbu radi izvršenja kazne zatvora 2018. koja je utvrđena u Županijskom sudu Osijek, a što je potvrđeno 3. marta 2021. U trećem slučaju riječ je o postupku koje provodi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, a tiče se podmićivanja osiječkih sudaca. Odbrana Zorana Mamića smatra da ni za jedan slučaj, ne postoji osnova za izručenje.

“Glavni stav odbrane je da nema osnova za izručenje. S obzirom na odredbe sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih presuda u kaznenim stvarima”, kazao je Zdravko Rajić, advokat Zorana Mamića.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saglasno sa odbranom Zorana Mamića.

“Nisu ispunjenje pretpostavke za izručenje Zorana Mamića”, navodi Gordana Bosiljčić, pomoćnica tužioca Olega Čavke.

Odbrana Mamića naglašava da je postupak protiv Mamića kontaminiran činjenicom da su osiječki suci u pritvoru i vodi se postupak protiv njih. S druge strane, sve se vrti oko sporazuma o izručenju BiH i Hrvatske, koji defintivno ide u prilog Mamiću, tvrdnje su odbrane. Posljednjih nekoliko mjeseci često se govori o sastanku ministarstava pravde dviju zemalja, kako bi se našla adekvatna rješenja za ove i buduće slučajeve.

“Zahtjevano je i tumačenje odredbi ugovora. Predloženo je od strane Ministarstva pravde BiH, pa čak i dopissima ministasrstva RH da se formira povjerenstvo koje će sugerirati izmjenu ugovora i preciziranje odredbi”, poručuje Zdravko Rajić, advokat Zorana Mamića.

Oni koji aktivno prate slučaj, navode da je izručenje Mamića Hrvatskoj u ovom trenutku nemoguće. Ipak konačna odluka Suda BiH trebala bi biti obznanjena najkasnije u narednih mjesec dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!