Napadnuti serveri Parlamenta BiH, stručnjaci kažu: Očekivano pred izbore

Vijesti 10. sep 202219:13 0 komentara
N1

Pristup internet stranici Parlamenta BiH i dalje je onemogućen nakon što su sinoć napadnuti serveri Parlamenta BiH. Nadležni ne daju nikakve informacije. Očekivani cyber napadi posebno pred izbore, navode stručnjaci. Upozorenja dolaze i iz Evrope. Dok u BIH i dalje nema adekvatnih zakona u toj oblasti.

O kakvoj vrsti cyber napada na zvaničnu stranicu Parlamenta BiH se radi? Sa kojim ciljem? I da li je nanesena šteta? Iz sigurnosnih agencija nismo dobili odgovor. Poznato je jedino da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu i Obavještajno sigurnosne agencije BiH odmah upućeni u zgradu državnog Parlamenta.

U toku hakerskog napada nije moguće pristupiti određenoj internet stranici. Pa tako ni zvaničnom sajtu Parlamenta BiH. Kada biste probali, prvo biste dugo čekali, a umjesto početne stranice državnog Parlamenta, pojavilo bi se ovo, uz poruku da je vrijeme za konekciju isteklo.

Stručnjaci kažu, šteta u velikoj mjeri ne može biti nanesena jer se, bar za sada, prema svemu sudeći, radi o pokazivanju moći.

Pitanje je samo da li je mreža kako treba segmentirana, odnosno da li se taj web server nalazi na istom segmentu mreže kao i neke puno ozbiljniji i ranjiviji serveri sa bazama podataka, sa određenim informacijama koje ne bi trebale biti u frontu i ne bi trebale biti javno dostupne“, kaže Vahidin Đaltur, sudski vještak za digitalnu forenziku.

Sumnjalo se, čini se, na moguće napade ove vrste. Iz OSA-e su još prošle sedmice upozorili sve institucije i privatni sektor da zbog, kako su naveli, povećanog broja cyber napada, izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i poduzmu neophodne mjere.

I mi smo primijetili da je aktivnost povećana, što je bilo i za očekivati s obzirom na geopolitičku situaciju i s obzirom na to da je predizborni period ne smijemo ni to zanemariti dakle jednostavno bilo nam je očekivano“, kaže Predrag Puharić, stručnjak za cyber sigurnost.

Upozorenja dolaze i iz EU. Zbog ranijih iskustava. Mješanja jedne u izborne procese druge države nisu ništa novo. Probleme takve vrste, podsjećaju iz NATO-a, pravila je ranije Rusija, čak i velikim silama poput SAD-a. S ciljem stvaranja nestabilnosti u zemlji, i dovođenja u pitanje legitimnosti i ishoda izbora.

Uvjeravam vas da ćemo tokom ovih izbora najvjerovatnije vidjeti pokušaje u tvoj sferi. Ruski fokus na BiH neće prestati nakon izbora. U zemljama regiona su zabilježeni veliki cyber napadi i zato moramo biti oprezni, a ponajviše moramo biti spremni“, kaže Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Detalje donosi Sanda Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!