Napretkov svečani uskršnji koncert upriličen u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu

Vijesti 21. apr 202221:09 > 21:10 0 komentara
FENA /Hazim Aljović

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak, u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, ali i značajnog jubileja 120 godina od utemeljenja društva, večeras je u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu upriličilo svoj tradicionalni svečani uskrsni koncert.

Predsjednik HKD-a Napredak Nikola Čiča je u svom obraćanju pred koncert rekao da je Napredak veliko društvo koje ove godine slavi svoju veliku obljetnicu, 120 godina od nastanka.

“U tom razdoblju pokazali smo da smo temelj oko kojeg se kretao hrvatski narod u BiH. Naravno, ništa mi to ne bi mogli uraditi bez svih vas, sviju onih koji su na bilo koji način pomogali rad i djelovanje Napredka”, istakao je Čiča izražavajući posebno zahvalnost Vladi Federacije BiH i resornoj ministrici, kao i Vladi KS i resornom ministru.

Čiča je katolicima čestitao Uskrs, pravoslavcima predstojeći Vaskrs i muslimanima predstojeći Bajram.

“Želim da svi zajedno blagujemo naše blagdane u miru, u ovim teškim okolnostima koje jesu i koje su bile zadnje dvije godine, ali da nam svima to bude poticaj da radimo više i bolje”, naveo je Čiča

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić je rekao da je HKD Napredak jedinstvena institucija koja je uz Štrosmajerovu akademiju i Maticu Hrvatsku uvijek predstavljala stub očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda, kako u BiH, tako i Hrvatskoj.

“HKD Napredak jeste institucija s impresivnih 120 godina postojanja i jednom vrlo važnom filozofijom, kako je rad za čovjeka i njegovo dobro uvijek bila osnova ovog kulturnog i humanog društva”, naveo je Avdić.

Pod svodom katedrale prepleli su se sjajni glasovi mješovitog Zbora Hrvatske radio-televizije s glasovima solista Darije Auguštan, sopran, Martine Gojčeta Silić, mezzosopran, Stjepana Franetovića, tenora i Roberta Kolara, baritona, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija koji su pripremili Hrvatsku misu u d-molu Borisa Papandopula, skladatelja od čije smrti je prošle godine obilježeno 30 godina.

FENA /Hazim Aljović
FENA /Hazim Aljović
FENA /Hazim Aljović
FENA /Hazim Aljović
FENA /Hazim Aljović
FENA /Hazim Aljović

U svojemu plodnom i intenzivnom umjetničkom djelovanju Boris Papandopulo (1906. – 1991.) ujedinjavao je kvalitete vrsnog pijanista, duhovitoga glazbenog kritičara, energičnog dirigenta, dosjetljivog organizatora te nadasve plodnog i kreativnog skladatelja.

Hrvatska misa monumentalno je djelo za zbor a cappella i četiri solista, čiju šesterostavačnu koncepciju ponajprije određuje tekst standardnog misnog ordinarija na hrvatskom jeziku, a skladatelj je oblikuje gotovo konvencionalno, no dramaturški istančano, nizanjem odlomaka, većih i manjih solističkih i zborskih točaka.

Kroz sakralne izvedbe Gospode pomiluj, Slava, Vjerovanje, Svet, Blagosloven i Jaganjče Božji Zbor i sjajni velikani solisti pokazali su svu raskoš svojih glasova i na poseban način s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak obilježili najveći kršćanski blagdan Uskrs, ali i veliki jubilej Društva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!