Napukao most Počitelj: Autoceste FBiH uvjeravaju da neće biti trajnih posljedica

Vijesti 05. aug 202312:39 1 komentar
N1

Jedan od najgrandioznijih objekata na Koridoru 5C kroz BiH, most Počitelj, napukao je, no iz Autocesta FBiH uvjeravaju da nije ugrožena stabilnost mosta.

“Vezano za most, možemo reći da su se prilikom izvođenja radova desile neke nepredviđene okolnosti, te da se radi na sanaciji. Bitno je da nije ugrožena stabilnost mosta, te da isto neće imati trajne posljedice”, rečeno je za N1 iz Autocesta FBiH koje grade most.

Najveći most na Koridoru 5C, u Počitelju spojen je prije mjesec dana, šestog jula. Visok je preko 100m i dug skoro kilometar.

„Današnje spajanje mosta Počitelj možemo slobodno označiti kao početak aktivnijeg, dinamičnijeg perioda koji je pred nama, a u kojem imamo za cilj intenzivirati izgradnju autoceste u Hercegovini. Skorim završetkom aktivnosti na dionici Počitelj – Zvirovići, te početkom radova na izgradnji tunela Prenj i dionica Mostar sjever – Mostar jug i Tunel Kvanj – Buna koje planiramo ugovoriti u ovoj godini otvaramo nove perspektive poslovnoj zajednici te dižemo na višu razinu gospodarski potencijal ovog dijela Bosne i Hercegovine“, istaknuo je Denis Lasić, v.d. direktor JP Autoceste FBiH na dan kada je spojen.

Kako prenosi Anadolija, ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 m3 betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će u narednom periodu biti ugrađeno i 20.000 m2 asfalta i hidroizolacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare