Naredne sedmice izricanje presude za zločine kod Viteza

Vijesti 17. sep 202317:18 0 komentara
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je izricanje presude Ibrahimu Puriću i još sedmorici optuženih za zločine na području Viteza u decembru 1993. godine.

Purić je optužen sa Nijazom Sivrom, Ibrahimom Tarahijom, Rušitom Nurkovićem, Almirom Sarajlićem, Sadikom i Šaćirom Omanovićem te Kasimom Kavazovićem, a izricanje presude planirano je u utorak, 19. septembra.

Njima se sudi za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane, koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza, 22. decembra 1993. godine. Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije BiH, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostali pripadnici brigade.

Istog dana je planiran početak suđenja Borislavu Gligoreviću, koji se tereti za silovanje u Liplju kod Zvornika tokom 1992. godine, javlja BIRN BiH.

Gligorević je optužen da je – u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i jedinice “Bijeli orlovi” Teritorijalne odbrane Zvornik, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani, a veći broj žena seksualno zlostavljan – došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili te, prijetnjom silom i opasnosti po život, počinio silovanje dvije žene bošnjačke nacionalnosti.

Dan kasnije planirano je da odbrana Ranka Draškića, optuženog za zločine počinjene 1992. godine na području Ilijaša, iznese završnu riječ. On je optužen sa Savom Manojlovićem u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a. Prema optužnici, Draškić i Manojlović su 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Naredne sedmice su planirani nastavci suđenja za zločine počinjene u Višegradu, Goraždu, Bosanskoj Krupi, Tesliću, Bužimu, Doboju, Donjem Vakufu, Vitezu, Bratuncu, Brčkom, Sarajevu, Vlasenici, Sokocu, Ključu, Lukavcu, Banjoj Luci, Prijedoru i Teočaku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!