Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

Vijesti 03. dec 202310:21 0 komentara
N1/ F.Z.

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika”, dok je dan ranije planirano izricanje prvostepene presude bivšem ministru sigurnosti Selmi Cikotiću zbog zloupotrebe položaja.

Početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika”, planiran je za naredne sedmice nakon što je Sud BiH u oktobru konstatovao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Cikotiću, koji je optužen da je u periodu od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba, izricanje presude zakazano je dan ranije.

U optužnici se navodi da je Cikotić, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije potpisane 2003. i 2004. godine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!