Naredni dani posljednja šansa da se dođe do rješenja?

Vijesti 12. jan 202219:55 > 20:08 0 komentara

Sjedinjene Države pozvale su vlasti u BiH na istragu izvještaja o veličanju ratnih zločina tokom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske i izgredima protiv povratnika. Osude negativne i zapaljive retorike stižu i iz Europske unije, no bez konkretnih stavova o mogućim sankcijama, poput SAD-a.

Vlasti moraju reagirati, poručio je iz Mostara američki ambasador u BiH Eric Nelson komentirajući neustavno obiilježavanje 9. januara, dana RS. Bez obzira o kome se radi, slučajeve veličanja ratnih zločinaca treba istražiti dodao je.

“Vidjeli smo pozive na podjele, mržnju, prijetnje nasiljem. Sve je to bilo prisutno. Odgovornost je vlasti gdje god da se to događa, da se bave istraživanjem i da provode zakone, da primjenjuju zakone bez obzira na koga se to odnosi. Jer nijedan građanin ne bi trebao da osjeti da postoji prijetnja za njega”, kazao je Nelson.

Nelson je u Mostaru prisustvovao svečanoj ceremoniji gdje je zajedno sa Johannom Sattlerom proglašen počasnim građaninom. Posljednja dešavanja u vezi sankcija, ali i 9 januara, komentirao je i Johann Sattler:

“Jasno je bilo iz izjava koje ste mogli pročitati koje su proteklih dana dolazile iz Brisel. Da, imamo sve alate na raspolaganju. Imamo mrkve, ali imamo i štapove. I da sankcije postoje kao jedno sredstvo. Međutim ono što mi kao diplomate radimo jeste daspajamo ljude,da ih vraćamo dijalogu da ih pokušamo vratiti u institucije. No ukoliko do toga ne dođe i ostale stavri se razmatraju”.

Da li će se EU poslužiti mrkvom ili štapovima, za sada bez odgovora. No danima se špekulira o eventualnim modelima sankcija i da li će zemlje reagirati pojedinačno. Da li će doći u pitanje i IPA fondovi za RS i da li je prvenstveno zbog političke situacije ugrožena finansijska pomoć, odnosno tranša od 125 miliona eura koja je BIH dodijeljena za borbu zbog pandemije koronavirusa, zvaničnog odgovora nema.

U međuveremnu trideset članova Evropskog parlamenta iz nekoliko političkih grupacija uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, u kojem traže pokretanje istrage o ulozi Evropskog komesara Olivera Varhelyija u pomaganju separatističkim aktivnostima Milorada Dodika u BiH. Podsjećaju da Mađarska vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju podjele BiH i kroz 100 miliona eura pomoći, no da još više uznemirava objavljeni dokument u kojem se navodi u da se Varhelyi otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a o povlačenje iz državnih institucija”, ističe se u pismu parlamentaraca.

Sankcije, ali i brojne komentare na obilježavanje 9. januara, komentirali su danas i Milorad Dodik, ali i Ramiz Salkić

Nelson i Sattler u Mostaru su se dotakli još jednog pitanja i moguće nove krize. Izmjena Izbornog zakona, poručivši da mora doći do unapređenja odnosa između bošnjačkih i hrvatskih predstavnika.

Kazali su kako će izbori biti održani, ali da je nepohodno da dođe do izborne reforme. A naredni dani biće posljednja šansa da se dođe do rješenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!