Naša stranka nije prvi partner LDS-a: Od 2007. godine imali nekoliko sporazuma

Vijesti 21. feb 202215:36 > 15:40 0 komentara
Facebook

Liberalno demokratska stranka Bosne i Hercegovine danas je potpisala saporazum o pridruživanju sa Našom strankom. Sporazum su potpisali Edin Forto, predsjednik Naše stranke, i Hasib Salkić, v. d. predsjednika Liberalno-demokratske stranke. No, iako mnogi misle da se ovim završava era LDS, ovo nije prvi put da potpisuju ovakav sporazum. LDS je bila nekada poznata i po tome što su se njoj priključivale druge stranke, no posljednjih godina, situacija je obrnuta.

LDS je prvi sporazum o ujedinjenju potpisala 27. marta 2007. godine sa Pokretom za promjene BiH. Tada su nosili naziv LDS – PZP, a dokument o ujedinjenju potpisali su Lamija Tanović (LDS) i Dubravko Lovrenović (PZP). Potom je PDP postao dio LDS-a.

Deset godina kasnije, 28. juna 2017. godine, Građanski savez (GS) i Liberalno demokratska stranka (LDS) najavili su ujedinjenje u jedan politički subjekt. Novi naziv političkog projekta bio je GS-liberali, a dogovor su postigli predsjednici Reuf Bajrović i Amir Husarić (LDS).

Na izborima tokom proteklih godina zajednički su nastupali s više stranaka, a među njima su SDU, Stranka penzionera, Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine…

LDS i Naša stranka sada su jedno

Liberalno demokratska stranka Bosne i Hercegovine je nastala 1990. godine od Saveza socijalističke omladine Bosne i Hercegovine – pomlatka Saveza komunista BiH. Prvi naziv Stranke je bio Savez socijalističke omladine – Demokratski savez (SSO-DS). Potom Stranka mijenja naziv u Liberali BiH, poslije i u Liberalna stranka BiH, a nakon ujedinjenja s LBO-om (Liberalno-bošnjačka organizacija) dobiva današnje ime – LDSBiH. Stranci su se u kasnijim godinama priključili i LSH (Liberalni savez Hercegovine) te PZP (Pokret za promjene).

Predsjednik LDS-a od osnivanja do 2005. bio je Rasim Kadić. Sadašnji predsjednik je Hasib Salkić. LDS je od 1994. godine punopravni član Europskih liberala (ELDR).

Do 2018. godine održali su 10 kongresa, te imali više predsjednika. Smjene su se dešavale većinom zbog loših izbornih rezultata.

LDS ima opštinske organizacije u 35 opština u BiH, od toga samo u 3 opštine u RS.

Predsjednici LDS-a od osnivanja do danas: 
1989. – 2005. Rasim Kadić
2005. – 2010. Lamija Tanović
2010. – 2012. Bojan Zec – Filipović
2012. – 2018. Amir Husarić

2018. – 2019. Hariz Redžić
2019. – danas Hasib Salkić v.d. predsjednik

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!