Naša stranka: Novalićeva Vlada spržila 233 miliona KM u nepostojećem Bloku 7

Vijesti 14. sep 202115:17 0 komentara
N1

Prije dvije godine, kad je Predstavnički dom davao saglasnost za potpisivanje Ugovora o izgradnji Bloka 7, zastupnici Naše stranke bili su jedini koji taj Ugovor nisu podržali. Ugovor je danas pred raskidom, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Ističu kako “Vlada FBiH dio odgovornosti za dalje postupanje u vezi s Ugovorom želi podijeliti s Parlamentom BiH”. Vlada je Parlamentu uputila Informaciju o aktuelnoj situaciji na realizaciji Ugovora na uvid te eventualne prijedloge rješenja. Kolegij parlamentarne skupštine odbio je da uvrsti tu informaciju na dnevni red sljedeće sjednice Parlamenta. Jedina za uvrštavanje bila je Sabina Ćudić, predsjednica Kluba Naše stranke. Stav Naše stranke je da Parlament FBiH mora preuzeti odgovornost za odluke koje donosi, a jedna od njih je i pomenuti Ugovor.

Ugovor od 1,8 milijardi KM

“Radi se o Ugovoru vrijednom milijardu i 763 miliona KM. To je novac poreskih obveznika koje su njihovi predstavnici bili olako spremni potrošiti, a sada, kad je projekat u krizi, nisu spremni da taj novac brane. Naša stranka je od početka bila protiv Ugovora s kineskim konzorcijem Gezhouba. Razlozi su bili problematičan petnaestogodišnji istorijat projekta, elaboracija Evropske energetske zajednice o štetnosti projekta, kršenje zakona EU i sumnja u objektivnu procjenu vrijednosti projekta. Pretpostavljali smo da projekt neće moći biti realizovan kao i da će njegovu realizaciju ometati geopolitičke okolnosti. Sad je sasvim jasno da one itekako imaju veze s budućnošću Bloka 7 jer je Ugovor doveden u pitanje nakon što je američka firma General Electric, kao jedan od glavnih podizvođača radova, prekinula saradnju s kineskim konzorcijem. Novalić odbija izvijestiti građane Federacije BiH da od implementacije ovog Ugovora, na čiju štetnost smo upozoravali, nema ništa a samim tim ni od izgradnje Bloka 7”.

“Milioni utrošeni na nerealizovanim projektima”

“Smatramo stoga da se informacije Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH moraju naći na sjednici Parlamenta kako bismo i mi kao predstavnici građana, ali i sami građani bili upućeni u daljnje postupanje u vezi s ugovorom. Pogotovo u vezi s 233 miliona KM dosad utrošenih u projekt. Jedan dio je dat kao avans izvođaču, a jedan dio tog novca je utrošen za pripremu terena za izgradnju. Njegov povrat traži međunarodnu arbitražu koja bi trajala godinama s krajnje neizvjesnim ishodom. To nije iznenađujuće s obzirom na dosad nestale milione na nerealizovanim projektima”, navode iz Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!