Naša stranka o novoj vlasti u Italiji: Vrijeme je da BiH bude primjer Evropi

Vijesti 26. sep 202212:11 3 komentara
Facebook

U Italiji je za premijerku izabrana Giorgia Meloni i riječ je o osobi koja će biti na čelu najdesnije orijentisane vlade od Drugog svjetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfovala na nedjeljnim parlamentarnim izborima. Na njen izbor je reagovala Naša stranka rekavši da je vrijeme da Bosna i Hercegovina bude primjer Evropi.

Iz Naše stranke su naveli da upravo pobjeda desnice u Italiji pokazuje koliko duboko kriza nagriza kontinent.

“No, možda je upravo to prilika da se iz Bosne i Hercegovine pošalje pozitivan, snažan signal, da se pokaže snaga našeg društva i naših ljudi. Vrijeme je da pokažemo da ova zemlja nije nikakav slučaj, već mjesto tolerancije i zajedništva. Da je ovo zemlja gdje ljudi zajedno žive u različitostima stoljećima. Vrijeme je da pokažemo da smo mi uvijek bili srce Evrope i da nam je jedino tu i mjesto”, naveli su iz Naše stranke.

Dodali su da je sada vrijeme da građani BiH budu primjer cijeloj Evropi ako su već za te vrijednosti plaćali cijenu u prošlosti.

“Da građani pokažu da su vrijednosti građanskog društva iznad podjele koja se polako širi kontinentom. Mi možemo i imamo pravo da budemo pozitivna priča, pokažimo na ovim izborima najbolje lice ove zemlje i skinimo korumpirani, nacionalistički režim. Građanskom snagom, budimo ono što i trebamo biti, svijetla tačka Evrope”, poručili su iz Naše stranke.

Podsjetimo, Meloni će preuzeti dužnost od Marija Draghija, bivšeg čelnika Evropske centralne banke koji je Rim okrenuo prema centru odlučivanja u EU-u s oslonom na bliske veze s Parizom i Berlinom.

Vlada tehnokratskog premijera Marija Draghija raspala se nakon 18 mjeseci pošto ju je napustio populistički Pokret pet zvijezda. U toj vladi nacionalnog jedinstva od većih stranaka jedino nije učestvovala stranka Braćo Italije.

Među prvim liderima koji su čestitali Meloni bio je mađarski premijer Viktor Orban, blizak Salviniju i čelnici desne koalicije.

Na izborima je glasalo 64 posto birača, što je deset postotnih bodova manje nego prije četiri godine i ujedno najmanji odaziv u historiji.

Desnica je u potpunosti iskoristila italijanski izborni zakon koji pogoduje strankama koje sklapaju predizborne saveze.

Desnica pobijedila u Italiji

Uz tradicionalnu koaliciju desnog centra i koaliciju lijevog centra na izborima je samostalno nastupio populistički Pokret pet zvijezda koji je dobio 16 posto glasova, dok je centristička koalicija oko stranke Akcija osvojila sedam posto glasova.

Najveća stranka u koaliciji lijevog centra Demokratska stranka osvojila je 19 posto glasova.

“Ovo je tužna noć za zemlju”, kazala je novinarima istaknuta zastupnica PD-a Debora Serracchiani.

“Desnica ima većinu u parlamentu, ali ne i u zemlji”, dodala je.

Mediji već pišu i da nova italijanska premijerka mrzi Josipa Broza Tita te da je to osjećanje iskazala u jednom od statusa objavljenih na društvenim mrežama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare