Naša stranka: Pedofili ne smiju imati pravo na otkup kazne

Vijesti 22. sep 202413:50 0 komentara
Pixaby

"Posebno važnom smatramo izmjenu koja se odnosi na ukidanje otkupa kazne za stravična djela kakvo je počinio glumac Moamer Kasumović", saopćili su iz Naše stranke.

Povodom slučaja glumca Moamera Kasumovića koji je pravomoćno presuđen za bludničenje nad maloljetnikom 2021. godine, oglasila se Naša stranka.

Podsjetimo, on je osuđen na kaznu zatvora od godinu dana koju je otkupio te ostao na slobodi.

“Naša stranka je još 2020. godine predložila niz izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH koje se odnose i na seksualno nasilje i uznemiravanje maloljetnika. Predložili smo da za vrsta krivičnih djela ne zastarjeva, da se kazna pedofilima ne može otkupiti, ublažiti niti da se počinitelja ne može pomilovati niti može biti uvjetno pušten na slobodu, zatim, zabranjuje mu se rad u bilo kojoj ustanovi koja se bavi djecom kao i pristup Internetu. Sloboda te osobe bila bi uveliko ograničena i nakon odsluženja kazne i nikad ga se ne bi obrisao iz evidencije počinitelja krivičnih djela počinjenih nad djecom”, istaknuli su te dodali: “Posebno važnom smatramo izmjenu koja se odnosi na ukidanje otkupa kazne za stravična djela kakvo je počinio glumac Moamer Kasumović. Smatramo da to dodatno ponižava žrtvu jer trauma koju je pretrpjela nema cijenu a ona pogotovo nije tako niska.”

Istaknuli su kako je problem što žalbe tužiteljstva bivaju rutinski odbijene od sudova u BiH te se nadaju kako će ovaj “gnusni slučaj utjecati na spremnost sudova da ozbiljnije primjenjuju kaznenu politiku te razmatraju žalbe tužiteljstva”.

Iz Naše stranke su dodali kako novi zakon o VSTV-u omogućava širi spektar disciplinskih postupaka u pravosuđu koji moraju zaživjeti.

“Takva djela vrlo jasno osuđujemo i naš pravni ugao prema takvim zlodjelima je trenutno najoštriji po pitanju kažnjavanja pedofila. Smatramo neprimjerenim svako povezivanje pedofilije s liberalnim vrijednostima kao i povezivanje Moamera Kasumovića s Našom strankom. Na takve i slične tvrdnje nakon ovog demantija reagirat ćemo tužbom”, poručili su iz Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!