“Nasilje nad ženama nije stvar pojedinca, već cijele zajednice”

Vijesti 07. mar 202312:22 0 komentara
N1

Gotovo polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, a preko 40% njih ne zna šta činiti ako dožive nasilje. 84% žena ne prijavljuje nasilje zbog straha i nepovjerenja u institucije. O prevenciji nasilja nad ženama i važnosti usvajanja novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojeg je izradila Fondacija lokalne demokratije u suradnji sa Sigurnom mrežom, za Novi dan govorili su Nataša Mujkanović, sociologinja, koordinatorica Sigurne kuće u Sarajevu i Vibor Handžić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH, predlagač novog Zakona.

Bilježi se povećanje broja žrtava nasilja. Sigurna kuća skoro je popunjena, a svaki dan i preko SOS telefona pokušavaju da pomognu žrtvama.

“90% smo kapacitirani, što znači da je Sigurna kuća puna žrtava nasilja, a bilježi se i porast prijava nasilja na SOS telefon. Pružamo svakodnevo podršku što na SOS telefonu, tako i sa prijavama koje dolaze iz policije ili socijalne službe, kada je potrebno da se zbrine žrtva nasilja”, rekla je Mujkanović.

Pored protokola sa nadležnim institucijama, tokom godina rada sa žrtvama, Sigurna kuća ima i unutrašnji porotokol nastao iskustvenim putem, kojim daju što bolju podršku svima kojima je potrebna.

“Imamo potpisane protokole o saradnji sa centrima za socijalni rad, sa policijom… Jasno je definisano na koji način žrtva može da bude smještena u sigurnoj kući. Tokom rada, mi smo uveli i neke unutrašnje protokole koji nam pomažu da damo kvalitetniju podršku žrtvama”, rekla je Mujkanović.

Svako nasilje je drugačije, svako ga na svoj način proživljava, međutim, postoje slučajevi kada se žrtve vraćaju nasilnicima. Mujkanović objašnjava da je izlazak iz kruga nasilja veoma dug proces, a žrtve koje se vrate nasilniku, to rade uglavnom zbog ekonomske zavisnosti.

“Međutim, ima situacija kada nasilnik prihvati neku vrstu rehabilitacije ili liječenja”, dodala je Mujkanović.

Postoje predrasude o tome da su žene koje trpe nasilje neobrazovane, nezaposlene, međutim, to nije tako.

“Svaka žena može da doživi nasilje, da trpi nasilje. Samo što neke imaju i druge terete, te se postavlja pitanje zašto ne izlaze iz tog okruženja”. kazala je Mujkanović.

Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici usvojen je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u julu 2021. godine, a u Domu naroda usvojen je godinu dana kasnije, kada možemo očekivati usvajanje Zakona s obzirom na to da se insistira na hitnom usvajanju?

“Proces javne rasprave još nije gotov, jer još uvijek svi kantoni nisu dostavili svoja mišljenja i da donesemo finalni tekst Zakona koji bi bio prihvatljiv za sve”, rekao je Handžović.

Nasilje nije stvar pojedinca, nego se odražava na cijelo društvo. “Važna je prevencija, a ne reagovanje tek kada se nasilje već desi”, zaključila je Mujkanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!