Nastavak modernizacije izbornog procesa: CIK primio značajnu donaciju Ambasade UK i Misije OSCE-a u BiH

Vijesti 16. sep 202413:03 0 komentara
FENA

Centralna izborna komisija (CIK) BiH primila je danas od Misije OSCE-a u BiH i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH značajnu donaciju u vidu RFID čitača i pripadajućih IT aplikacija za skladište CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH, kako je rekla predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić, od danas je modernizovala svoje skladište, a uvođenjem dvije nove aplikacije i opreme od 15 čitača bar kodova omogućava se lakši i precizniji rad u tom skladištu.

“Za lokalne izbore govorimo o upotrebi 35.000 različitih bar kodova, a za opće izbore je to duplo više, gotovo 70.000 bar kodova. Nova softverska rješenja i oprema sada daju brojne prednosti u odnosu na manuelni metod upravljanja skladištem, a to su efikasnost, ušteda na vremenu, preciznost, smanjenje grešaka, unapređenje sigurnosti, bolja organizacija i preglednost, manje troškova, bolja analiza i bolje izvještavanje”, istakla je Hadžiabdić.

Za CIK, a posebno u kontekstu lokalnih izbora, kako je dodala, aplikacija će osigurati da svi materijali budu dostupni, da budu pravilno evidentirani i na vrijeme distribuirani.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler je rekao da je ključno da izborni proces u BiH poštuje najviše standarde transparentnosti osiguravajući osnovna prava njenih građana. Iskazao je podršku CIK-u BiH, te pozdravio blisku koordinaciju ključnih partnera iz međunarodne zajednice, kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo u pružanju stručne, tehničke i logističke podrške CIK-u kao glavnoj instituciji za provođenje izbora u BiH.

“Misija OSCE-a u BiH prateći aktivnosti CIK-a uočila je drastično povećanje obima posla u vezi sa prijemom i obradom izbornog materijala koji CIK dobija od općinskih i gradskih izbornih komisija. Taj izazov se može riješiti primjenom tehnologije radiofrekvencijske identifikacije (RFID) koja bi omogućila sistemsko rješenje za skladištenje, prije svega, izbornog materijala, olakšala rukovanje njim i značajno skratila vrijeme koje je za to potrebno”, naveo je Aggeler.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Julian Reilly rekao je da funkcionalne demokratije, koje predstavljaju građane, mogu postojati samo uz slobodne i pravične izbore koji zavise od odgovarajuće strukture na terenu i da zato institucije koje su odgovorne za provođenje izbora moraju imati odgovarajuće alate i resurse.

“Mi smo danas ovdje zato što vjerujemo u demokratiju i vjerujemo u BiH. Želimo da se glasovi bh. glasača čuju tako da vaši predstavnici rade na onome što vama treba i šta želite. Čitači koje danas doniramo će pomoći CIK-u da identificira kretanje opreme i da se u stvarnom vremenu prima informacija o tome kako se koristi oprema za izbore i gdje se fizički nalazi što će pomoći da izborni proces bude efekasniji”, rekao je Reilly.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!