Nastavak pregovora: Palmer i Eichorst sa članovima Interresorne grupe

Vijesti 27. jan 202209:54 > 09:55 2 komentara
F.Z./N1

Matthew Palmer, međunarodni izaslanik za izbornu reformu u BiH i Angelina Eichhorst, predstavnica Evropske službe za vanjske poslove, sastali su se sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Riječ je o nastavku pregovora koji su ponovo jučer započeli sa članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH.

Nakon toga je sastanak EU delegacije održan sa političarima iz Republike Srpske, tačnije, Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a, Petrom Đokićem, predsjednik SP-a, Nedeljkom Čubrilovićem i Nenadom Stevandićem, predsjednik Ujedinjene Srpske.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Sastanak je bio održan i sa opozicijom iz RS, a dan je završen razgovorom sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a.

Poruke su nakon sastanaka su bile poprilično očekivane.

Palmer i Eichhorst su istakli da je sve manje vremena, saglasnosti još nema, ali da bh. političari moraju raditi na usaglašavanju zahtjeva i pronalasku kompromisa.

Dragan Čović ne popušta po pitanju legitimnog predstavljanja i rješenja pitanja Doma naroda, dok Bakir Izetbegović poručuje da je moguće naći rješenje ukoliko HDZ prestane blokirati procese u FBiH.

Milorad Dodik, s druge strane, poručuje da neće trošiti vrijeme na to jer nema mogućnosti da RS prihvati indirektni izbor kada je u pitanju biranje članova Predsjedništva. Rekao je da je ključno pitanje izborni zakon i izborna reforma koja ga definiše.

Nakon današnjih sastanaka, Palmer i Eichorst će otići u Neum gdje će biti nastavljeni pregovori.

Pregovorima ne prisustvuju predstavnici SDP-a i DF-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare