Nastavak suđenja Novaliću i ostalima za spornu nabavku respiratora

Vijesti 09. feb 202209:19 > 09:27 1 komentar
F.Z./N1

Danas se na Sudu nastavlja suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim optuženima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

F.Z./N1

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

F.Z./N1

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

F.Z./N1

Milićevićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

F.Z./N1

Prošle sedmice, suđenje Fadilu Novaliću i drugima nastavljeno je svjedočenjem vještaka medicinske struke Ismeta Drljevića, koji je govorio o specifikacijama spornih respiratora koje je početkom pandemije uvezla Srebrena Malina. Za Drljevića ovi respiratori u intenzivnim njegama opasni su po život. S druge strane, za odbranu, njegovo vještačenje nije potkrepljeno činjenicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare