Nastavljene blokade za izgradnju bh. priključka na Južnu interkonekciju: Tri kantona odbila dati urbanističke saglasnosti

Vijesti 27. jul 202412:11 1 komentar
N1

Hercegovačko neretvanski, Zapadno-hercegovački i Kanton 10 Kanton odbili su dati urbanističku saglasnot za izgradnju tog gasovoda. Iz BH gasa kažu kako se traži samo dopuna idejnog projekta, dok bivši direktor tvrdi kako je riječ o političkim blokadama HDZ-a.

Čelni čovjek te stranke Dragan Čović prethodno je tražio da nova firma radi na provedbi projekta povezivanja gasne mreže s Hrvatskom. Zbog toga ga je kritiziralo i američka ambasada u BiH.

Sam Prijedlog Zakona o Južnoj interkonekciji Vlada Federacije BiH nekoliko puta je povukla, a dok iz američke ambasade upozorenja Čoviću i HDZ-u BiH ne prestaju, 3 kantona odbila su dati saglasnot za urbanističku.

Vršilac dužnosti direktora BH Gasa, Edis Baković, rekao je za N1 da je riječ o traženju dopuna, te da te dopune mogu biti dio Glavnog projekta.

”Pomenuti kantoni nisu dali urbanistučku dozvolu zato što je u Idejnom projektu ostavljen priključak, a oni traže da se napravi odvojak za Mostar dole. To je veoma lako učiniti prilikom izrade glavnog projekta.

PROČITAJTE JOŠ

BH Gas je i dalje čvrsto spreman da uradi taj projekat, imamo planirana sredstva za glavni projekat,” navodi Baković.

Na pitanje da li je izgradnja i rad na projektu usporen zbog želje HDZ-a BiH za osnivanjem nove firme Južnainterkonekcija d.o.o. Baković kaže da o tom osnivanju ne zna ništa, da je tu riječ o politici na višim instancama.

Ipak bivši direktor BH Gasa, Almir Bečarević, tvrdi da je upravo o tome riječ. Na dosadašnje projekte izdvojeno je 4 miliona maraka, a ovaj projekat od velikog značaja za bosanskohercegovačku energetsku nezavisnost koči isključivo HDZ zbog težnji za formiranjem nove kompanije.

Podsjeća na upozorenja američke ambasade, te dodaje da su baš ova 3 kantona dala okolišnu dozvolu, da je Kanton 10 2008. godine u prostornom planu predvidio za investitora BH gas i da je već od tada trasa gasovoda predviđena.

”Ovdje se radi o čistoj politici HDZ-a koja uništava ovaj projekat radi svojih privatnih interesa, odnosno želje da formira svoje preduzeće i da sutra ucjenjuje grad Sarajevo,” oštro podcrtava Bećarević.

Nedavno su federalne vlasti formirale radnu grupu koja treba iznaći rješenje za izgradnju priključka BiH na Južnuinterkonekciju, no rješenje se očigledno ne nazire. U BH Gasu godinama sve stoji spremno, 2021. okolišne dozvole su dobijene, 3 godine kasnije urbanističke odbijene.

Nove blokade, pred Federalnim parlamentom za sad nema govora o rješenjima iako je prvodbitni zakon davno prošao Zastupnički dom nakon čega se nova firma pojavila u amandmanu na Domu naroda.

Od tada sve blokirano. Uz upozorenja izgledno da od energetske nezavisnosti nema ništa, jer ako ovako nastavi trebat će ponovo godine. Što za izgradnju Glavnog projekta, a tek nakon toga za samu izgradnju toka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare