“Ne bole žuljevi, već nepravda”

Vijesti 02. jun 202319:53 0 komentara
N1

Nakon 10 dana i 200 pređenih kilometara gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović stigao je pješke u Banjaluku. U hodu, kako ga je nazvao “časti za ozdravljenje Republike Srpske”, iznio je i zahtjeve, koji ako ne budu ispunjeni, značiće njegov dolazak sa šatorom pred institucije.

Njegova stranka SDS za sutra u 18 h na Trgu Krajine, zakazala je javni skup, na kojem će saopštiti zahtjeve.

Ogrnut trobojkom, sa tri -četiri pratioca, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović stigao je pješke u Banjaluku. “Marš časti” najavio je prije pokušaja opoziva 19.marta, kada su mu građani Bijeljine dali ubjedljivu podršku.

Hodom između ostalog traži odgovornost za one koji su raspisali nespjeli referendum, dakle raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina. Uz sve to zahtijeva i Republiku Srpsku bez kriminala i korupcije, društvo pravih vrijednosti zazdravu omladinu i sigurnu budućnost.

“Mi na čelu RS nemamo domaćina, nemamo državnika, imamo kvazipolitičare, kvazipatriote. Kada nemaju rješenja za izazove tada se kreće sa nacionalističkom retorikom i retorikom podjela”, kaže Petrović.

Zbog nevjernih Toma pokazao je žuljeve, negira da je varao u hodu. Navodi i ciljeve:

“To je da ne okrećemo glavu od raznoraznih vrsta nepravdi. Zato žuljevi u ovome svemu su najmanji problem. Zbog nevjernih Toma koji su izbacivali gnusne naslove, koji su pisali gnusne laži da se vozikamo automobilima, da spavamo u svojim vlastitim domovima, samo im mogu reći, neka ih je stid i sramota”, ističe Petrović.

Špekulacije da se udaljio od SDS-a odbacuje, a upravo njegova stranka mu za sutra najavljuje doček na Trgu Krajine. Skupom, od vlasti RS traže ravnopravno ulaganje u svaku lokalnu zajednicu.

“Sljedeća pobjeda je sutra, u subotu na Trgu Krajine”, najavljuje Željko Raljić iz SDS-a.

U letargiji postizborne godine, kaže novinar Marko Šikuljak Petrović radi nešto što nije nimalo komforno. Zašto?

“Osnovna namjera da ukaže na odnos RS vlasti prema Bijeljini i na taj detalj da je većina koja je pokrenula opoziv doživjela debakl. Da je logično da se uspostavi neki mehanizam odgovornosti prema kojem bi trebalo raspustiti skupštinu i staviti povjerenje odbornika pred građane. Moguće da će sav ovaj slučaj učiniti da lik Ljubiše Petrovića bude prepoznatljiv na republičkom nivou te da onda to bude njegov politički kapaital za daljnje bavljenje politikom”, navodi Šikuljak.

Za mnoge je cilj protesta najobičniji-u politici možda rijedak, ispunjeno obećanje.

“Jer taj čovjek na izvjestan način predstavlja neku vrstu antiteze da su političari iznad običnih građana, da uživaju u luksuznim vozilima, da uživaju u privilegijama koje sa sobom nosi obnašanje javne političke funkcije. Sam njegov čin predstavlja protest protiv negativnih pojava u društvu, kao što su korupcija, loša socijalna situacija…”, rekla je Mirjana Čeko, magistrica sociologije

Nije ni Forest Gamp, ni populista, kako ga nazivaju jedni, ili drugi, kaže. Ljubiša Petrović dodaje da ga ne bole žuljevi, već nepravda. Ako Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Vlada RS u zadatom roku ne pokrenu incijativu za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina, pred institucije RS, doći će i donijeti šator.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!