Ne mogu nabaviti lijekove: U bolnici u Livnu obustavljen hladni program

Vijesti 29. okt 202108:32 > 08:33 2 komentara
Fena

Mladenka Perković, direktorica Kantonalne bolnice "fra Mihovil Sučić" u Livnu, istakla je kako je u toj bolnici trenutno obustavljen hladni program zbog nemogućnosti nabavke lijekova.

Koliko je situacija alarmantna govori činjenica da je trenutno obustavljen hladni program u Kantonalnoj bolnici zbog nemogućnosti nabavke lijekova, a odjeli su ostali bez antibiotika i drugih sredstava neophodnih za liječenje, upozorila je Perković, uz ostalo, u saopćenju za javnost.

“Dobavljači su godinama isporučivali lijekove i ostalu robu, svjesni da nismo u mogućnosti ispoštovati rok plaćanja od 60 dana po fakturi. Trenutno se nalazimo u situaciji da nas dobavljači uslovljavaju avansnom uplatom kako bi izvršili isporuku robe”, naglasila je.

U svom obrazloženju, Perković je navela kako se Kantonalna bolnica Livno finansira temeljem ugovora u pružanju bolničke zaštite koji se svake godine potpisuje sa Zavodom za zdravstveno osiguranje Kantona 10.

Ističe da novčani iznos koji Zavod u ugovoru godišnje bolnici osigurava nije dovoljan za plaće kao i za redovno poslovanje bolnice u normalnim uslovima.

Plaće i naknade se, kaže, obračunavaju u skladu s kolektivnim ugovorom koji su potpisali sindikati, resorno ministarstvo, a koje je njihova ustanova dužna primjenjivati.

Za vrijeme pregovora za zaključenje kolektivnih ugovora koji su se odvijali u Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 prije četiri godine, zdravstvene ustanove su upozoravale da povećanje satnice i koeficijenta neće biti održivo za zdravstvene ustanove, ako Ministarstvo i zavod ne osiguraju dodatna novčana sredstva.

“Napominjemo da je i prije potpisivanja kolektivnih ugovora financijsko stanje u bolnici bilo loše. Bolnica je poslovala s gubitkom, a stvaranjem dodatnih obaveza i ne osiguranjem sredstava za pokriće u obavezi, stvorene su još veće dubioze poslovanja bolnice”, istakla je Perković.

Pojava pandemije, dodala je, dodatno je pogoršala ionako tešku finansijsku situaciju, ali zahvaljujući pomoći i donacijama dobrih ljudi u kratkom vremenu došli su do određene količine zaštitnih rukavica, maski, odijela, dezinficijensa i druge zaštitne opreme, kako bi omogućili pacijentima i zaposlenicima zaštitu u uslovima u kojima su se našli.

Uz to, na ovako tešku situaciju, naglašava Perković, Porezna uprava FBiH je aktivirala rješenje o ograničenju prava na raspolaganje novčanim sredstvima na računu poreznog obveznika iz 2016. te vrši nadzor nad plaćanjem prema svim fizičkim i pravnim osobama.

Ukupni dug bolnice na dan 31. decembra 2020. iznosio je 14.391.580,45 KM bez zakonskih zateznih kamata, a samo prema dobavljačima dug iznosi 6,3 miliona KM.

“U proteklih šest mjeseci obraćala sam se u više navrata po različitim pitanjima našem osnivaču kao i Vladi Kantona 10 radi otklanjanja gore navedenih problema, no do danas nismo dobili nikakav konkretan odgovor, odnosno nije provedena nijedna mjera koja bi riješila probleme”, poručila je Perković.

Iako su osnivači bolnice u Livnu Skupština i Vlada Kantona, prema riječima direktorice, od početka postupka prisilne naplate do sada osnivači nijednom nisu razmatrali konkretne mjere u rješavanju problema u zdravstvu.

“Bolnica se nije nikada nalazila u situaciji da se dovede u pitanje isplata plaće djelatnicima te ako se ne poduzmu određeni hitne mjere već sljedeći mjesec nećemo imati dovoljno sredstava za isplatu plaća. Moram navesti kako Zavod za zdravstveno osiguranje Kantona 10 isplaćuje svojim djelatnicima regres, što bolnica nije nikada mogla isplatiti”, kazala je Perković.

Ako Skupština i Vlada, upozorava direktorica, ne poduzmu konkretne mjere u cilju otklanjanja problema naslijeđenih gubitaka bit će onemogućen rad Kantonalne bolnice Livno, jedine zdravstvene ustanove u kantonu koja pruža sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare