“Ne prodajite svoje glasove, ne pretvarajte sebe i svoju djecu u roblje”

Vijesti 30. sep 202213:40 3 komentara
Preporod.info

Izađimo na izbore, kao muslimani trebamo biti aktivni sudionici u kreiranju naše društvene stvarnosti - poručio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je održao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu povodom mevluda i izbora u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom je kazao kako odgovorne poslove zajednice i društva trebaju obavljati oni koji su ih dostojni po znanju, stručnosti, čestitosti, hrabrosti, posvećenosti i radu za opće dobro.

– Braćo i sestre, trebamo birati, a ne samo glasati. Birajmo one koji su u svojim obećanjima najrealniji, u karakteru najpouzdaniji, najsigurniji i najhrabriji; one koji će odlučno stajati na braniku naših vrijednosti: vjere, slobode, naše zajednice, našeg džemata, sigurnosti našeg naroda i naše domovine. Neka naše povjerenje dobiju hrabri i odlučni, oni koji će se boriti za nas i za našu djecu, koji neće pokleknuti pod poteškoćama i koji će sve dati da ih prevaziđu – istaknuo je reisul-ulema Kavazović.

Ukazao je i na odgovornost onih koji biraju, naglasivši da je prisebno i promišljeno biranje “doprinos slobodi i budućnosti i nas sada ali i generacija naših potomaka”.

– Molim vas, ne prodajite svoje glasove. Nemojte davati svoju slobodu i slobodu svoje djece za nešto što malo vrijedi; ne pretvarajte sebe i svoju djecu u roblje, svjesno, jer to je gotova propast. Izađite na izbore, dostojanstveno! Birajte, kao slobodni i odgovorni ljudi, one za koje mislite da su dostojni i kojima možete povjeriti svoj život, svoj imetak i svoju čast – naglasio je reisul-ulema.

Kazao je da u životnom putu poslanika Muhammeda vjernici u svim vremenima treba da pronalaze modele i obrasce za uređenje odnosa i organizaciju života i društava.

– Kao što je rođenje našeg Poslanika, a.s., bilo nagovještaj slobode, neka i nama naš izbor sačuva slobodu i mir u našoj domovini Bosni i Hercegovini – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Hutbu pročitajte u cjelosti OVDJE

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare