“Ne vidim način da se suspendira zakon kako bi se nekome izašlo u susret”

Vijesti 26. nov 202112:51 > 14:43 0 komentara
N1

Murat Tahirović iz Udruženja žrtava genocida rekao je za N1 šta on misli o tome da li je moguće Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida suspendovati te istakao kako ne vidi način da se "suspendira zakon kako bi se nekome izašlo u susret".

Ako je međunarodna zajednica spremna, pa i domaći lideri, da nastave da neko nekoga vrijeđa na osnovu onoga što je urađeno u prethodnom periodu… I ponavljam i želim istaći to: sve presude koje su donešene nisu donešene ni protiv nijednog naroda u ovom regionu, nego pojedinaca koji su odgovorni za određene zločine i koji su presuđeni za određene zločine. Prema tome, ne može se govoriti o odgovornosti naroda“, komentarisao je Tahirović.

Dodao je i kako on ne vidi načina kako se jedan zakon, koji je evropski, može suspendirati kako bi se, kako je naglasio, nekome izašlo u susret.

Šta bi to trebalo da znači? Hoće li on biti šest mjeseci suspendiran i da u tih šest mjeseci Dodik i njemu slični imaju pravo da javno govore o tome, primjera radi kao što su pred obilježavanj godišnjice genocida – da se ukopavaju prazni tabuti i tako dalje. Je li to neko rješenje? Ako je to rješenje, ako će to dovesti do neke stabilizacije OK, evo suspendirajte pa neka nastave šest mjeseci, ako će im to pomoći da izbace iz sebe sav bijes, neka šest mejseci i dalje nastave da negiraju sve, ali nakon toga onda neka prestanu sa razvlačenjem pameti svima nama. Tako je to ‘90-ih govorio i Ratko Mladić“, naglasio je Tahirović za N1.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je da ukoliko OHR ne povuče zakon o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, nema razgovora ni o jednoj temi, pa ni temi koju tretira taj zakon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!