“Ne vidim sličnosti u kontekstu Ukrajine i BiH, NATO je prisutan u našoj zemlji”

Vijesti 25. feb 202218:35 > 19:31 1 komentar
N1

Hoće li sukob Ukrajine i Rusije poremetiti odnose na Zapadnom Balkanu? Da li je ugrožena i sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini? Može li se u vezu s tim dovesti i povećanje broja vojnika EUFOR-a? Ovo su neka od pitanja na koja je za N1 odgovarao Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH, naglašavajući kako "ne vidi ni približne sličnosti u kontekstu Ukrajine i naše zemlje".

Priča o ugroženoj sigurnosnoj situaciji u BiH je ‘prenaduvana’, stav je Mije Krešića.

Navodi kako mu nije jasno ko i zašto u isti kontekst stavlja Ukrajinu i Bosnu i Hercegovinu.

“Ne vidim ni približno sličan kontekst kad je u pitanju Ukrajina i Bosna i Hercegovina. Razlike se ogledaju i u susjedima. Prvi susjedi BiH su zemlje članice NATO-a, u ovom dijelu Evrope samo Srbija i BiH nisu članice, ali NATO jeste prisutan u našoj zemlji”, napominje zamjenik ministra odbrane BiH.

Za razliku od Ukrajine, u BiH je prisutno zapovjedništvo NATO-a, dodao je on.

“Tu je i EUFOR, a svi veliki igrači su potpisali da EUFOR ima zadaću osigurati sigurno i stabilno okruženje. NATO je tu i kao izravna potpora razvoju i uspostavi Ministarstva odbrane i oružanih snaga”, podsjeća sagovornik N1.

Napominje i da je danas razgovarao sa zapovjednicom NATO-a, s kojom je napravio paralelu između situacije u Ukrajini i BiH, prilikom čega su zaključili kako ništa ne ukazuje na to da bi se u kratkoročnoj budućnosti u BiH mogla dogoditi bilo kakva eskalacija.

Može li se povećanje broja vojnika EUFOR-a povezati sa posljednjim događajima u Ukrajini?

“Povećanje broja vojnika je stvar procjene zapovjedništva EUFOR-a”,  rekao je kratko sagovornik N1, kao i to da novo povećanje znači samo četiri dodatne satnije koje će biti raspoređene u BiH. Dodao je kako smatra da ukupan broj od 3.500 EUFOR-ovih vojnika nije visok.

Povezane vijesti

Kada je riječ o stavu BiH prema ratu u Ukrajini, smatra kako bi on u potpunosti morao biti usaglašen sa stavom EU, dodajući kako neki drugačije poruke “upućuju samo iz inata ili upravo zbog toga – da bi bili drugačiji”.

Ističe i to da stav lidera njegove stranke, Dragana Čovića, po ovom pitanju ostaje jasan i nedvosmislen.

Podsjećamo, sve aktuelne vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete uživo pratiti NA NAŠEM LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare