“Neću dozvoliti povratak bh. državljana iz Sirije ni njihovoj djeci sve dok…”

Vijesti 07. jun 202311:49 2 komentara
N1/F.Z.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim. Osim bezbjedonosne saradnje, ministri su se osvrnuli na pitanje povratka državljanja dvije zemlje koji su bili na ratištima u Siriji, Iraku i Afganistanu s posebnim fokusom na djecu koja su tamo.

Nešić je ranije izjavio da dok je ministar neće dozvoliti povratak bh. državljanja iz Sirije i Iraka niti djece, svo dok ne dobije garancije da nisu opasnost po bezbjednost BiH. Podsjećamo, prošle godine je Vijeće ministara BiH objavilo plan povratka bh. državljanja iz Sirije i Iraka.

“Moj prioritetni zadak je bezbjednost naše djece. Kada to kažem, mislim na djecu koja žive i koja su rođena u BiH. Ja ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će biti bezbjedonosna prijetnja po bezbjednost BiH, naše djece ili moje djece. Neću dozvoliti njihov povratak ni za sve naše državljane ako se ustanovi da su bezbjedonosna prijetnja i neću im dozvoliti povratak u BiH dok sam ministar. Ako ste me pažljivo slušali, naše bezbjedonosne agencije moraju dostaviti da ti državljani BiH u Siriji ne predstavljaju opasnost po BiH. Kada to dobijem, onda imam pravo dodatnih provjera i ako se uspostavi da to nije problem, ja ću im dozvoliti da se vrate”, kaže Nešić.

Nešić sa Spasovskim: Za BiH je cilj FRONTEX

S druge strane, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije kaže da kod njih traje proces povratka državljana Sjeverne Makedonije sa ratišta u Siriji, Iraku i Afganistanu.

“Jedan od prioriteta od 2017. godine je borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma i resocijalizacije tih povratnika koji su bili učesnici u ratovima u Siriji, Iraku i Afganistanu. Za one koji su imali dokaze da su ratovali oni su procesuirani. Dio porodica smo vratili i započeli procese resocijalizacije. Prvenstveno je bezbjednost i stabilnost prioritet Sjeverne Makedonije. Smatram da za tu djecu i žene koje su bili tamo, ne svojom voljom možda, imamo obavezu da ih vratimo natrag”, rekao je Oliver Spasovski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare