Nedim Sladić o ovogodišnjem ljetu u Sarajevu: Podvlačimo crtu i kako stvari stoje – imamo novog prvaka!

Vijesti 31. aug 202411:11 0 komentara
N1

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je podatke o temperaturama tokom ljeta ove godine u Sarajevu, na osnovu kojih je zaključio da dobijamo "novog prvaka" kada je riječ o najtoplijem ljetu.

“Ako uračunamo današnjih prognoziranih 32 °C, dobijamo 66. vreli dan ovog ljeta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine (tj. maksimalna temperatura zraka >30 °C). S ovim brojem i današnjim danom zaustavljamo brojač za klimatološko ljeto 2024. i podvlačimo crtu s kojom, kako stvari stoje, dobijamo novog prvaka, a naše dosadašnje najtoplije ljeto iz 2012. godine izvjesno silazi na drugu poziciju”, naveo je Sladić na početku posta na Facebooku.

“S obzirom na to da je većina iscrpljena od vrućine, prisjetimo se da smo u Sarajevu imali 14 u junu, 24 u julu i, s današnjim danom, čak 28 vrelih dana u augustu; od toga najniža vrijednost maksimalne temperature u ovom mjesecu nije bila niža od 27 °C. Spomenimo da smo u kontinuitetu nanizali od kraja jula do početka treće dekade augusta (tj. od 27.07. do 19.08) čak 24 dana u kojem se svakodnevno prelazi >30 °C”, dodao je bh. meteorolog.

PROČITAJTE JOŠ

Još je naveo koliko je procentualno bilo vrelih dana u Sarajevu i koliko to utiče na umor.

“Podsjetnik i na to da 28 vrelih dana u jednom mjesecu je samo za jedan dan manje u odnosu na referentni niz 1991-2020 za cijelo klimatološko ljeto koje pokriva period juni, juli i august (29), a čak je 26 dana više u odnosu na klimatologiju niza 1961-1990, kada ih je u prosjeku tek bilo njih 12. Sa vrelim danima u Sarajevu “družili” smo se 71.73% (72%) klimatološkog ljeta. Pa i ne bili više umorni”, zaključio je Sladić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!