Nedim Sladić: Za vikend natprosječno toplo, temperature i do 21 °C

Vijesti 04. feb 202109:18 > 09:22 0 komentara
N1

Natprosječno topli dani su pred nama, a de facto možemo reći da imamo i mali februarski toplotni val, budući da će po definiciji toplotnog vala temperature zraka najmanje 5 dana odstupati za 5 ili više stepeni od višegodišnjeg prosjeka, navodi meteorolog Face TV Nedim Sladić.

Danas usljed priliva nešto više vlage po visini u zapadnom visinskom strujanju i rubnog premještanja fronte sjevernije od naše zemlje u polju malo povišenog tlaka zraka bit će znatno oblačnije u odnosu na jučerašnji dan, pa će u većem dijelu zemlje prevladavati pretežno oblačno, ali i dalje natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine. Oblačnost se tokom protekle noći premještala sa zapada i sjeverozapada preko Hrvatske dalje prema sjeveru, sjeveroistoku, istoku i centralnim područjima Bosne, no padavine se iz ovakve oblačnosti ne očekuju.

Nedim Sladić

Od sutra prolazno jača atmosferski tlak s juga kontinenta, a po visini utječe termobarički greben koji u jugozapadnom visinskom strujanju povlači još topliji i većinom suh zrak, zbog čega će temperature zraka u dane vikenda značajnije odstupati u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010. Uz navjetrinsku stranu Dinarida zadržavat će se dosta vlažnog zraka na nižim vertikalnim slojevima atmosfere, zbog čega će često u Hercegovini, jugozapadnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne biti oblačnije u odnosu na ostatak zemlje. Na planinama primjećuje se od sutra i utjecaj sve izraženijeg juga s fenskim utjecajem, kako će podignut i vlažan zrak na navjetrinskoj strani Dinarida se sušiti i dodatno zagrijavati silaskom niz planinu, pa uz isušivanje vlage u nižim vertikalnim slojevima atmosfere prevladavat će sunčanije vrijeme u većem dijelu naše zemlje, a naročito prema sjeveroistoku Bosne. Oblačnije se zadržava na području Hercegovine, zapada, jugozapada i sjeverozapada Bosne. Iako je na pojedinim planinama u zadnja dva dana istopljeno i do 60 cm snijega, fen u kombinaciji sa izuzetno visokim temperaturama zraka za februar mjesec će na planinama nastaviti dalje da ubrzano topi snijeg, što će dovesti i do porasta brojnih vodostaja.

Nedim Sladić

Najviše sunčanog vremena prognozira se u subotu, kada će prevladavati većinom sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost u većem dijelu Bosne, a u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i jugozapadnim područjima Bosne većinom pretežno oblačno vrijeme usljed nakupljanja oblaka nad Dinaridima uslovljeni zadržavanjem vlage na nižim vertikalnim profilima atmosfere. Očekuje se da će u subotu atmosferski pritisak biti u postepenom padu, a za posljedicu će se stvarati gradijent koji će nagovijestiti novu promjenu vremena i utjecaj ciklone sa zapada, koju će prethodno ispratiti jačanje juga.

U nedjelju prognozira se stoga umjereno do jako jugo, s kojim temperature zraka su i za 12° više u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010. Sa zapada približavat će nam se ciklona koja će usloviti porast vlažnosti zraka na vertikalnim nivoima atmosfere uz sve više oblačnosti, koja će se od zapada i jugozapada širiti prema istoku i sjeveroistoku u drugom dijelu dana, pa će se u većem dijelu zemlje naoblačiti. Jače i intenzivnije padavine se poslijepodne prognoziraju u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne, a uz navjetrinsku stranu Dinarida usljed daljnjeg širenja, hlađenja i kondenzovanja zraka mogući su i obilniji izljevi kiše, pa u kratkom vremenskom intervalu može pasti i preko 30 mm. U večernjim satima kiše će biti i u ostatku Bosne, izuzev sjeveroistoka Bosne gdje izgledno bi se zadržalo suho vrijeme.

Nedim Sladić

Od petka do nedjelje, jutarnje temperature zraka većinom su od 6 do 13, a dnevne od 13 do 19, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne lokalno do 21 °C.

Nedim Sladić