Nedosanjani san za mlade: Kupovina stana ili odlazak iz zemlje

Vijesti 08. dec 202307:11 0 komentara
N1

U državi koju godišnje napusti desetine hiljada mladih, gdje je prosječna plata 1.200 KM, cijena kvadrata stana nerijetko iznosi preko tri hiljade maraka. Riješiti stambeno pitanje i osamostaliti se za mnoge mlade ostaje nedosanjani san.

Subvencije za stambeno zbrinjavanje mladih postoje, ali su one vrlo često nedostatne, a veliki broj mladih ne ispunjava zadate uslove za kredit od banaka. Tuzlanski kanton tako daje tri hiljade maraka za subvencioniranje kamatne stope. Ukoliko stan od 60 kvadrata košta 160.000 KM, a prava misija je i po toj cijeni kupiti nekretninu, Vlada u ovom kantonu subvencionira manje od dva kvadrata. Mnogo je nezaposlenih, mnogo i onih koji nemaju ugovore na neodređeno.

“Imate naprimjer situaciju da ako radite u NVO banke ne smatraju da ćete im osigurati na vrijeme novčana sredstva. Tako da su to sve problemi sa kojima se mladi suočavaju. Dolaze u nepriliku da prije razmišljaju o odlasku, a ne o stambenom osamostaljivanju ovdje”, priča Almasa Bečić.

Subvencije daje i Kanton Sarajevo. Ove godine 12 hiljada maraka. Ali sada je, nakon ukidanja uslova o tri godine boravka u KS, apliciralo više od 1.200 mladih. Obzirom da je na raspolaganju 5,5 miliona, to neće biti dovoljno da svi dobiju sredstva. Nekoliko je opcija.

“Da se smanji iznos ili da se prvi koliko bude moglo isfinansira, a ostali da ne dobiju. Razmotrit ćemo opcije, a vodit ćemo računa da što više mladih dobije subvenciju, ako ne svi, onda što veći broj”, tvrdi Nihad Uk, premijer KS.

Mladi u Republici Srpskoj na raspolaganju imaju podršku Investicione razvojne banke uz kamatnu stopu od 2,6. No, i dalje je mnogo onih koji nemaju svoju nekretninu.

“Sve je teže, stanovi su skuplji, kamate visoke, pa je sve teže riješiti stambeno pitanje. Banka postavlja svoje uslove koji su naravno teži jer nemaju ni oni jasnu situaciju“, kaže Ranko Vukmanović, Agencija za nekretnine.

U Federaciji je entitetska vlada početkom godine odobrila 15 miliona maraka za subvencije. Odgovor o tome koliko mladih je dobilo ova sredstva, kao i u kojem iznosu od federalnog ministarstva i banke kojoj su dodijeljena sredstva nismo dobili.

”Vlada je dodijelila operativna sredstva Union banci, ali za podatke koje tražite morate se obratiti Union banci jer mi ne raspolažemo tim podacima”, saopšteno je iz Ministarstva finansija FBiH.

Podaci o cijenama nekretnina često dovedu do odluke mladih da odustanu od procesa kupovine. S jedne strane rješenje može biti povećana stanogradnja, a s druge strane ciljane subvencije namijenjene onima koji su daleko od ispunjavanja trenutnih uslova kreditiranja.

“Mi imamo totalni disbalans u odnosu na ponudu i potražnju. To znači da na jedan stan imam 10 pokazivanja. Hipotetički govoreći, kada bi se u Sarajevu ”pustilo” 15 hiljada stanova novogradnje ili da imamo takvu ponudu, automatski bi se cijena prepolovila”, smatra Amel Šabić, Agencija za nekretnine.

“Na način da imaju problema sa nedostajućim sredstvima i da onda federalna podrška obezbijedi taj nedostatak, taj jaz i da se odluče za kupovinu. Tada znamo da je marginalni doprinos mjere visok, u suprotnom on je nizak… i tada se može desiti da onaj ko ima visoka primanja možda ne bi trebao biti dobitnik pomoći, dobije tu pomoć”, dodao je Admir Čavalić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Pomoć koja je neophodna, obzirom na plate, kao i na cijene nekretnina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!