Negativni revizorski izvještaji u NSRS ostali u sjeni verbalnih sukoba, psovki i uvreda

Vijesti 14. mar 202420:55 0 komentara

Neprimjerene riječi i uvrede imale su primat i u entitetskom parlamentu. Uz negativnu retoriku, prigodno, negativna i izvješća. Ništa, na što nismo navikli.

Kratak fitilj i manjak tolerenacije ka neistomiššljenicima nije neuobičajno vidjeti u skupštinskim klupama parlamenta RS. Pa tako nerijetko poslaničke rasprave prerastu u psovke i uvrede. Sve učestalije i glasnije.

I tako skoro tri cijela dana, koliko je i trajala osma redovna sjednica NS. Od 10h ujutro pa sve do 10h naveče. Iako su se zbog toga žalili na umor, ipak, naredno jutro, poslanici puni elena nastavljaju u istom tonu. Ili, pak, malo šaljivijem. Pa osim uvreda, bude i nevjerovatnih izjava. Tako uvjeren da ga građani razumiju, poslanik Ilija Tamindžija smatra:

“Znači grijanje na struju je luskuz , morate to da shvatite , ne može nego esktra bogati da se griju na struju, ako imate rodbine na zapadu pitajte ih na šta se griju, ako je na struju, tu su samo extra bogati . Znači 85 posto građana se ne grije na električnu energiju jer bi trošili više od 500 kilovata električne energije , znači odluka ustavnog suda je bila isključivo u svrhu zaštite bogatih, zaštite velikih potrošača”.

A odluka Ustavnog suda je bila da su različite cijene struje, takozvane blok tarife, neustavne. Šta to tačno znači, objašnava u skupštinskoj sali predsjednik Vlade RS, Radovan Višković. Dok Tamindžija smatra da ga građani razumiju, Višković iste, ne želi

“Ja neću da lažem svoje građane . Od donošenja novog zakona o električnoj energiji, nije bilo povećanja cijene po kilovat satu za evo 80 posto korisnika , za onih 20 koji su preko 500 kilovata sati ili 1500 , da bilo je povećanja”, kazao je Višković.

Ali više neće biti, obećava premijer. Osim o struji, vodila se polemika i o šumama. Pa na stolu, osim koverte u kojoj je ostavka sada već bivšeg direktora Šuma RS Slevena Gojkovića, našli su se i revozirski izvještaji o poslovanju šuma. Negativni.

“Pazite premijer kaže da je bilo fiktivnih izvještaja ,da je bilo lažnih prikazivanja stanja u nekom prethodnom periodu, pa vi ste dakle cijelo vrijeme svjesni da se u šumama odigrava , pa neću reći teški kriminal, ali neću ni pogriješiti ako kažem da je u pitanju teški kriminal”, kazao je Vukota Govedarica, poslanik SDS.

Negativni su bili i za pojedine javne zdravstvene ustanove u RS. No, negativni revizorski izvještaji ostali su u sjeni verbalnih sukoba, psovki, uvreda, nesmotrenih izjava , NSRS nakon tri mjeseca vratila se u starom stilu.

Pa bez humora ili ironije, ne može proći.

“Počeo sam ko Šulić, nikad u sreću i nikad u treću , ko moj Volvoo, evo godinu dana se popravlja, prije će Šulić magistrirati nego što će se moj Volvo popraviti, jedna mala digresija na stanje u društvu”, kazao je Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!