Nekada perspektivna firma, a danas ponovo štrajk: “Godinu dana samo sjedim”

Vijesti 01. nov 202220:31 0 komentara
N1

Radnici preduzeća "Zrak" ponovo stupili u štrajk. Za godinu dana dobili su samo pet plaća, posljednju 30. septembra, pred izbore. Iako su im iz Vlade FBiH obećali uplatu dva lična dohotka, tvrde da je dio njihovog novca otišao za plaćanje struje. Za ugrožavanje egzistencije krive upravu na čelu sa direktorom Nedžadom Koldžom. Tvrde kako u njegovom mandatu nije potpisan ni jedan ugovor i da posla i materijala nema.

Hakija Biber radi u preduzeću “Zrak” od jula 1983. godine. Nekada jedna od najboljih fabrika u regiji, nalazi se u najtežoj situaciji do sada kaže. Iako već sutra ima uslove za penziju, od 2017. mu nije uplaćen radni staž.

“Znači ja od sutra nigdje ne mogu. Ni u penziju, niti znam šta ću ovdje raditi, bez plate, bez išta. Ne moreš dolaziti jer nemaš nikakva primanja, a ne možeš ni u penziju. I eto do šta nas je dovela ova firma”, istakao je danas Biber.

Radnici za trenutnu situaciju krive upravu na čelu sa direktorom Nedžadom Koldžom. Tvrde kako ni jedan ugovor od njegovog dolaska nije potpisan.

Radnici tvrde da se posao iz ovog preduzeća nosi u privatne kompanije, i da to radi direktno uprava.

Detalje ima Sunčica Šehić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!