Nekolicina građana se okupila ispred Istorijskog muzeja u Sarajevu i pružili podršku Palestincima

Vijesti 27. nov 202319:02 0 komentara
N1

Za definitivni prekid vatre protestuju ljudi širom svijeta. U Sarajevu, nekolicina građana okupila se preko puta američke ambasade i pozvala ih da reaguju. U međuvremenu, više od 10 bh. državljana još uvijek čeka na evakuaciju.

Privremeno, u Kairu su četiri osobe. Nadaju se da će uskoro biti na sigurnom, u Bosni i Hercegovini. No, čeka se zeleno svjetlo naše države, tačnije Savjeta ministara.

“Savjet ministara kada donese odluku, te osobe mogu nesmetano doći u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o tri osobe koje imaju bliskog srodnika i koje mogu na osnovu toga da budu prihvaćene u BiH. Četvrta osoba ne može biti prihvaćena na osnovu toga, jer se ne može dovesti u vezi sa srodnikom koji je državljanin BiH. Neprovjerene informacije koje imam je da je ta osoba bezbjednosna interesantna”, rekao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

One koji dođu, očekuje ista procedura kao ljude koji su stigli prošle sedmice u BiH.

“Oni imaju slobodan izbor, kada slete mogu da ide gdje žele. Naravno, moraju se javiti Agenciji za strance dok se ne riješi njihova cijela procedura, dok ne izvade lične karte, dok ne završe tu dokumentaciju, prijavu boravka”, istakao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U međuvremenu, građani protestnim okupljanjima pozivaju na konačni prekid rata. Pa je tako ispred Istorijskog muzeja BiH desetak Sarajlija razvilo zastave i transparente sa porukama podrške palestinskom narodu.

A osim podrške palestinskom narodu, upućeni su i jasni zahtjevi svjetskim liderima.

“SAD od 7. oktobra su samo povećale svoju podršku prema Izraelu, znajući da oni direktno čine ratne zločine, da oni imaju namjeru učiniti etničko čišćenje u Gazi i Palestini. Zahtjevamo da se sankcije uvedu Izraelu, kao što bi se uvele svakoj drugoj državi kada bi radila ovo što Izrael radi. Tražimo da se pred međunarodnim krivičnim sudom dovedu političari i vojno osoblje u Izraelu koji javno pozivaju na etničko čišćenje, na genocid, na ubijanje Palestinaca”, objasnio je Ali Mahmutćehajić, organizator protesta.

Više u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!